Русия заплашва, че частично или напълно ще прекъсне достъпа до YouTube, освен ако видео платформата не отмени решението си да блокира два от държавните канали на немски език на RT за нарушаване на условия за обслужване,пише Bloomberg.

Преди ден YouTube изтри каналите на немски език на Russia Today. YouTube заяви, че RT е нарушила политиката си за дезинформация относно COVID, но този ход не бе приет добре в Кремъл.

По думите на говорител на Кремъл - Дмитрий Песков, властите са готови да "принудят" компанията да спазва руското законодателство.

Според платформата YouTube един канал е спрян заради нарушаване на политиката срещу публикуване на дезинформация за Covid-19. След като RT се е опитал да използва друг канал, за да заобиколи правилата, "и двата канала са спрени, заради нарушаване на условията за обслужване на YouTube", се казва в изявление на компанията.

През пролетта руските регулатори забавиха достъпа до Twitter в страната, заради твърдения, че компанията не е реагирала веднага на исканията да премахне забранено съдържание. Ограниченията за достъп бяха отменени, след като властите заявиха, че Twitter се е съобразил с исканията.

Руското външно министерство нарече премахването на каналите RT "акт на информационна агресия, може би извършена с настояване от германска страна".

Германското правителство отрече всякакво участие.

"Решението на YouTube няма общо с и федералното правителство", каза говорител на германския канцлер Ангела Меркел.