Русия готви контрасанкции срещу САЩ, а руски депутати вече са подготвили законодателни промени, които предвиждат забрана на вноса на множество американски стоки и услуги в Русия и ограничаване на икономическите връзки.

Проектозаконът ще бъде обсъден в долната камара на руския парламент следващата седмица, съобщава Reuters.

Той предвижда забрана за внос на американски софтуер и селскостопански продукти, лекарства от САЩ, дори да са закупени от други държави, както и тютюневи продукти и алкохол.

Руските депутати предлагат забрана за сътрудничество със САЩ в областта на атомната енергия, ракетните двигатели и производството на въздухоплавателни средства. Предвижда се и изключване на американски фирми от руски приватизационни сделки.

Ограниченията са в отговор на действията на Вашингтон, който наложи тежки санкции на руски олигарси и държавни служители. Отношенията между двете суперсили са в най-ниската си точка след края на Студената война, като те постоянно си разменят обвинения и дори се заплашват с война.

Засега нито Кремъл, нито руското правителство са обещали да подкрепят мерките. Понякога Кремъл използва парламента, за да отправи предупреждения към към чужди сили, но заплахите не винаги се материализират конкретни действия.

През 2017 г. Русия е внесла американски продукти на стойност 12.5 млрд. долара, според руските данни. Това включва самолети и оборудване, машини, фармацевтични и химически продукти.

Западните компании като Ford Motor, Pepsi и Coca-Cola инвестираха милиарди долари след падането на Съветския съюз, за ​​да създадат местно производство в Русия.

През 2014 г. Русия забрани вноса на широка гама от храни от западните държави в отговор на международните санкции за конфликта в Украйна.