Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля въвеждането на мита върху внос от Китай на стойност 60 милиарда долара, предава Reuters, цитирайки свои източници. Държавният глава на най-голямата икономика се прицелва върху технологичния и телекомуникационния сектор.

Митата ще бъдат насочени основно върху информационните технологии, потребителската техника и телекомите, но може и да бъдат разширени още повече и в крайна сметка да включат 100 продукта, казва трети източник.

Белият дом отказва коментар.

Тръмп се прицелва към китайските компании, които се занимават с високи технологии, за да накаже Пекин заради политиката ѝ на инвестиции, която кара американските компании да споделят свои технологични тайни и интелектуална собственост, за да могат да работят в страната.

Администрацията на президента подготвя и нови ограничения за инвестициите на китайските компании в САЩ, но към момента няма повече детайли.

Лобисти във Вашингтон изразиха притеснения, че новият план на Тръмп за въвеждане на мита може да включи и други потребителски стоки като дрехи, обувки и играчки. "По-високи мита върху вноса на тези продукти ще се отрази лошо на американските семейства", казва Хюн Куа, търговски лобист за Retail Industry Leaders Association. "Не говорим за скъпи кашмирени пуловери, а за обикновени памучни тениски, дънки и обувки, които децата носят в училище", добавя тя.

Китай има търговски излишък със САЩ на стойност 375 милиарда долара и Вашингтон иска да промени това.

Миналата седмица Тръмп въведе мита върху вноса на стоманата и алуминия, а по-рано и при соларните панели и пералните.