Любимата мантра на президента на САЩ Доналд Тръмп "Америка на първо място" съвсем скоро може да се окаже любима и на Русия. Администрацията на държавния глава готви премахване на правило, от което печеливша ще е руска компания на олигарх, близък до Владимир Путин. А големият губещ ще е Украйна, разказва Дейниъл Валк в материал, поместен в Newsweek.

През 2014 г., когато Украйна бе меко казано замаяна от анексирането на полуострова Крим и докато подкрепени от Русия сепаратисти водеха военни действия в Донбас, щатският департамент по търговия прие решение, с което облекчи вноса на стоманени тръби от Украйна, използвани при сондиране.

Така Киев можеше да внася ограничен брой тръби при строго определени цени, които департаментът определя с цел да се избегне дъмпинг на домашния пазар. Това решение даде възможност на Украйна да планира и предвижда продажбите в САЩ и донесе стабилност за разкъсаната държава.

Но днес, докато Украйна все още не може да се съвземе, а Путин и Тръмп разговаряха на срещата на G20, администрацията на американския президент обмисля да спре възможността Украйна да внася тръбите, макар че количеството им, през призмата на целия внос в САЩ, е минимален - едва под 1%. Решението ще скъса жизнено важна връзка на Украйна със Запада.

Двама министри от кабинета в Киев вече са изпратили формални писма заради готвените промени.

И, за да станат нещата още по-лоши, от решението най-вече ще спечели руската компания за стоманени изделия TMK и местното й подразделение TMK IPSмоCO. Компанията държи 16% пазарен дял в САЩ и е притежавана от Дмитрий Пумпянски, руски олигарх, приближен до Путин.

IPSCO бе придобита от руската компания през 2008 г., а по-късно бе заложена като обезпечение за банков кредит от руски държавни банки на стойност 1.85 милиарда долара. От 2017 г. Пумпянски отново ръководи компанията.

Така, вместо да следва линията, определена от Конгреса, който преди седмици затегна санкциите срещу Русия, администрацията на Тръмп всъщност се готви да накаже Украйна и слабата й икономика и същевременно да помогне на бизнеса на един от приближените от Тръмп олигарси.