Президентът Доналд Тръмп възнамерява да подпише споразумението за сигурност на границата, за да избегне още едно частично спиране на правителството, според двама източници, които са говорили директно с президента, информира CNN.

Тръмп каза във вторник, че "не е доволен" от предварителната сделка, постигната от преговарящите от Конгреса късно вечерта в понеделник, която е далеч от първоначалните му искания.

Конгресът има краен срок за гласуване на сделката и подписването ѝ от Тръмп преди петък.

Споразумението, което включва 1,375 милиарда щатски долара за гранична бариера, е доста по-малко от първоначално поисканите за стена 5,7 милиарда долара. Планираните средства са по-малко дори от 1,6-те милиарда долара, включени в пакета от Сената миналата година.

Все пак мярката би предотвратила ново закриване на правителството. Проучванията показват, че Тръмп е бил обвинен за предишния 35-дневен застой.

Дори когато законодателите обсъждат подробности, за да бъде постигнато съгласие, Белият дом планира зад кулисите да осигури средствата за стената едностранно.

Белият дом твърди, че Тръмп продължава да преценява възможностите си за финансиране на гранична стена, което може да изисква той да се възползва от изпълнителната си власт. Не е ясно коя комбинация от действия може да използва президентът, а темата се обсъжда от седмици.

Не всички варианти изискват обявяване на национално извънредно положение и те вероятно ще бъдат използвани един поедин, не непременно наведнъж, след като Тръмп се подпише споразумението.

Не е ясно коя комбинация от действия може да използва той и повечето експерти на Белия дом вярват, че за всяко действие на президента, произтичащо от превъзходството на изпълнителната му вляст ще им правни предизвикателства - някои ще бъдат лесни, а някои по-трудни от правна гледна точка, за всеки. Президентът провежда почти ежедневни срещи с висши съветници и други, за да обсъдят възможностите му.

Въз основа на последната информация от CNN едностранните варианти на президента включват:

Използване на средствата от конфискация в Държавната хазна

Приблизително 680 млн. долара

-Не би изисквало от президента да обяви национално извънредно положение.

-Включва необезпечени средства от участващите агенции, които могат да бъдат използвани за подпомагане на правоприлагащите дейности.

-След като Службата по управление и бюджет прегледа поръчката, Министерството на финансите и Министерството на вътрешната сигурност ще уведомят Конгреса, след което ще изчакат 15 дни, преди средствата да бъдат предвидени за това.

-Придобиването на земя е позволено съгласно тази опция.

Използване на USC 284 (US Code - Кодекс на Съединените щати, чл. 284) за отклоняване на средства от Пентагона за борба с наркотиците

До 2 млрд. долара

-Може да не изисква от президента да обяви извънредна ситуация на национално равнище.

- Департаментът за вътрешна сигурност на САЩ трябва да използва мандата си, за да прехвърли средствата за борба с наркотиците за изграждане на стена, за да блокира контрабандата на наркотици.

- Департаментът за вътрешна сигурност на САЩ трябва да помоли Министерството на отбраната да помогне след идентифициране на място, където е необходима ограда, за да се блокира коридор за контрабанда на наркотици.

Използване на USC 2808(Президентът има последната дума за строителни дейности в случай на обявяване на война или национално извънредно положение), за да се получи достъп до военни строителни фондове

Около 3,6 млрд. долара

-Изисква от президента да обяви национално извънредно положение.

-Ще изисква използването на военните.

-Президентът ще обяви защитата на границите за мисия на министерството на отбраната.

Използване на средствата на армейски корпус с помощта на USC 2293 (Репрограмиране по време на извънредни ситуации)

Приблизително 3 млрд. долара

-Ще изисква от президента да обяви извънредна ситуация на национално ниво, според официален представител на правителството на САЩ.

-Секретарят на армията може да спре или да отложи проекти за граждански строителни работи на армията и да използва средства за изграждане на проекти за гражданска отбрана, които са от съществено значение за националната отбрана (секретарят на армията прави окончателното решение, ако е от съществено значение за националната отбрана).

-Неизразходваните средства, които биха могли да се използват, сега са предназначени за проекти на армейски корпус за ремонт на инфраструктура, повредена от природни бедствия.