Анкара иска да контролира пазара на недвижими имоти в страната, защото ръстът на цените на фона на инфлацията вече изглежда неудържим. Властите в Турция работят по установяването на специален инвестиционен фонд, който има за цел да увеличи предлагането на жилища и да помогне за намаляването на цените на имотите, пише Hurriyet daily, цитирайки турският министър на финансите Мехмет Шимшек.

"Чрез този нов Фонд за инвестиции в имотни проекти ще допринесем за финансирането на градската трансформация. Освен това ще повишим предлагането на жилища", заяви Шимшек.

Жилищните наеми в Турция скочиха драстично, държавата ограничава повишението

Жилищните наеми в Турция скочиха драстично, държавата ограничава повишението

Цените на жилищата също скачат, особено в курортите

По този необичаен начин местните власти смятат, че ще успеят да овладеят непазарните ръстове на цените и наемите на жилищата, които отново ще станат достъпни за всички сегменти от обществото. Впрочем, това не е първият опит на Турция да регулира имотния пазар. През 2022 г. властите въведоха ценови таван, след като наемите на жилища нараснаха значително. Голям резултат обаче нямаше.

Снимка 660113

Източник: iStock

През лятото на 2023-а година наемите в страната отново скочиха драстично. Цените на жилищата също се увеличиха значително. Всичко показваше, че жилищата се превръщат в инвестиционен инструмент, а ситуацията оказва натиск върху хората с ниски и средни доходи. Според резултатите от практическо проучване, годишният темп на растеж на средната цена на квадратен метър при обявите за наем в цяла Турция през май миналата година възлизаше на 101%. Затова властите удължиха тавана на цените, но цените не паднаха.

Стойността на имотите за продажба също не спря да расте, особено в по-големите градове и курортите. Най-голям ръст на цените е регистриран в Анталия и съседните Бурдур и Испарта - над 195%, както и в Одрин, Текирдаг и Къркларели - около 174%. В Измир покачването надхвърля 170%. В Анкара и Истанбул жилищата също не спират да поскъпват.

Какво ли предстои след въвеждането на поредната регулация в страната? Много данни, цитирани от местните медии тези дни, показват очаквани спадове на цените на жилищата и на наемите в близко бъдеще.

Един апартамент в София струва средно колкото два в Турция

Един апартамент в София струва средно колкото два в Турция

Какви са средните продажни цени на жилищата в различните градове на южната ни съседка?