Турция видимо увеличава инвестициите за привличане и задържане на AI таланти в страната и то предимно в сектора на отбраната. Към момента най-голямо впечатление прави местният лидер в отбранителната индустрия Aselsan, който се откроява със своите забележителни инвестиции, пише Daily Sabah. 

Германският гигант Siemens беше домакин на голяма среща на върха, свързана с изкуствения интелект, която послужи като платформа за изследване на развиващия се пейзаж на индустриални AI решения, които имат за цел да подобрят индустриалните процеси. Срещата на високо равнище събра лидери в областта на научните изследвания и разработките, експерти по регулиране и сигурност и специалисти по човешки ресурси, за да обсъдят важни въпроси, свързани с развитието на технологията.

Въпреки че се задават редица регулации, свързани със съображения за сигурност относно приемането на генеративна AI технология, компании и правителства очевидно продължават да инвестират в нейния потенциал. Турция съвсем не е изключение.

Румъния получава първата партида турски бойни дронове Bayraktar, каква е общата поръчка

Румъния получава първата партида турски бойни дронове Bayraktar, каква е общата поръчка

Очакват се още две партиди

Нека се върнем за малко на Siemens. Компанията, която вече разполага с работна сила от 1500 AI експерти, използва индустриална AI технология, за да разработи решения, обслужващи различни сектори - от производството до здравеопазването. Всички тези хора подчертават засилващата се конкуренция при набирането на таланти за AI. 

Турция и Aselsan

В свое обръщение към доклад за разпределение на таланти с изкуствен интелект по време на гореспоменатото събитие, Том Хърд, съосновател и главен изпълнителен директор на Zeki Research, отбеляза, че "пейзажът на талантите, работещи с изкуствен интелект, традиционно доминиран от САЩ, е претърпял значителни промени през последната година".

По думите му, докато големите предприятия представляват 60% от пазара на таланти за изкуствен интелект, доминиращото положение на големите американски технологични компании е намаляла, като сега съставлява едва 11,4%. Компании като Google DeepMind, Siemens, Nokia, Philips, Ericsson, Samsung Electronics и Tata Consultancy Services се превърнаха във водещи набирачи на най-добрите AI таланти извън САЩ, което показва значителна промяна в глобалната среда.

Снимка 654388

Източник: EPA/БГНЕС

На този фон Турция очевидно увеличава инвестициите в AI таланти и го прави най-вече в своя отбранителен сектор. И както вече казахме, пионерът в отбранителната индустрия - компанията Aselsan, се откроява със своите забележителни инвестиции, които са както частни, така и държавни. 

Кои са Asalsan?

През март тази година водещата турска компания за отбранителни технологии представи своята авангардна технология AESA за самолетен носов радар (AESA Aircraft Nose Radar). Тя е разработена изцяло въз основа на местни ресурси. Радарът, който тогава извърши първия си полет с Ф-16 Йозгюр (F-16 ÖZGÜR), обещава значително да подобри бойните способности на изтребителя.

Радарът ще издигне изтребителите Ф-16 Йозгюр до самолети от поколение 4.5, а изтребителите КААН и бойните безпилотни летателни апарати ще преминат към пето поколение и по-нови платформи с допълнителни възможности и функции при ниска видимост.

Радарната технология AESA е една от най-модерните технологии за авионика в света, като нейното приложение е в различни области, включително по въздух, суша и море.

Според някои информации, в турския проект Ф-16 Йозгюр ще бъде използван много изкуствен интелект, а основната цел е модернизиране на самолетите Ф-16 Блок 30 на турските военновъздушни сили.

България, Франция, Германия и други членки на НАТО, които не изпълняват целта за разходите за отбрана

Не само България: Кои членки на НАТО не дават 2% от БВП за отбрана

Полша заделя най-много от своя БВП за армията си