Румънските сухопътни сили започнаха тази седмица процедурите за качествено и количествено приемане на първата система безпилотни летателни апарати (дронове) Bayraktar TB2, съобщи румънската агенция Аджерпрес, позовавайки се на съобщение на Министерството на националната отбрана на страната.

След този етап, който се очаква да приключи в края на този месец или началото на следващия, ще бъдат осъществени и първите учебни полети с произведените в Турция дронове, които ще бъдат обозначени с отличителните знаци и символи на румънската армия.

Стандартната конфигурация на една система Bayraktar TB2 включва шест дрона и съответното командно-контролно оборудване.

През август 2022 г. румънското Министерството на отбраната поиска от парламента одобряване на покупката на три системи безпилотни летателни апарати Bayraktar TB2, всяка с по шест апарата. Общата стойност на трите системи е около 321 милиона долара, с включен логистичен пакет (боеприпаси, първоначална логистична подкрепа и оборудване за обучение и тренировки).

А през април миналата година беше подписан договорът с турската страна за покупка на дроновете, със срокове за доставка съответно: юни 2024 г., септември 2024 г. и януари 2025 година.

Съгласно плана, през периода февруари-юни тази година се извършва подготовката в Турция на първата група от румански военни, които ще работят с дроновете Bayraktar.

От румънското Министерството на отбраната уточняват, че този тип безпилотни летателни апарати са доказали ефективността си в бойни мисии, като основните им предимства са много високата издръжливост в полет (до 24 часа в зависимост от зареждането) и възможност за наблюдение на обширна територия благодарение на оборудването, с което са снабдени. Същевременно, чрез осъществените мисии и реални стрелби "въздух-земя", бяха демонстрирани ударните възможности на тези дронове, се отбелязва още в съобщението на министерството.

Турция премества производството на бойните дронове Bayraktar в друга държава

Турция премества производството на бойните дронове Bayraktar в друга държава

Това става въз основа на подписване на стратегическо споразумение с турската компания Baykar