При победа на кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп в предстоящите другата седмица президентските избори в САЩ печеливши ще се окажат строителните и финансовите компании, а така също някои големи промишлени конгломерати. Това твърди мениджърът от норвежкия фонд Skagen Global Киран О'Донъл в анализ, предназначен за инвеститори.

Според последните социологични проучвания кандидатът на Демократичната партия Хилари Клинтън води в нагласата за вота на американците с 49% срещу 46% за Доналд Трамп.

В своята програма Тръмп предлага да се намали данъкът върху доходите на корпорациите от 39% до 15 процента.

"Такова решение ще се окаже положително върху активите на американските компании, които оперират и получават печалбите си главно в САЩ - като AIG, Citigroup, Merck и General Electric", смята О'Донъл.

Ако Тръмп победи и осъществи своите планове - огромни бюджетни разходи и намаление на данъците, то Федералният резерв по-скоро ще покачи лихвените равнища, за да предпази американската икономика то "прегряване", предполага експертът.

"В такъв случай доходите на банките ще нараснат, което може да подобри резултатите на Citigroup, Goldman Sachs, Citizens Financial, Synchrony Financial и CIT Group. Позициите на застрахователя AIG също що би трябвало да се подобрят." прави извод представителят на фонда Skagen.

Държавното регулиране при президент Тръмп, според мнението на О'Донъл, ще бъде по-благоприятно за бизнеса, отколкото при Клинтън. Републиканецът обеща да се избави от 70 процента от федералните нормативни актове, отнасящо есе до различни изисквания към бизнеса в страната.

Отпадането на ограниченията при търсенето и добив на петрол и природен газ ще подкрепи дейността на някои компаниите от сектора, например Whiting Petroleum.

ИТ компаниите с по-големи количества свободни средства, като Microsoft и Alphabet например, също така мога да се окажат на плюс при евентуален президент Тръмп. Отслабването на държавното регулиране ще доведе до нарастване на броя на сливанията и поглъщанията, разсъждава експертът.

Възможни са и силни изменения в здравеопазването, тъй като и двамата кандидати за президент обещават реформи в тази сфера. Тръмп обещава за замени т.нар. система Obamacare в нещо по-евтино. А Клинтън планира да я развие и да я превърне в национална система.

При Тръмп президент ще спечелят производителите на лекарства като Merck, Teva и Roche, смята О'Донъл.

Норвежкият акционерен фонд Skagen осъществява инвестиции с отчитане на политическите фактори. Това фондът смята за своя силна страна, а не за опит да спекулира с едни ли други политически или икономически събития. В настоящия момент 40% от портфейла на неговите вложения е в американски компани, пише rns.online.