Използването на "еднократни" мобилни телефони обикновено се свързва с незаконна дейност - наркодилъри, обаждания от затворническата килия и прочее елементи от криминални филмови сюжети. Оказва се, обаче, че такива устройства използват и служителите на глобални одиторски и консултантски компании като Deloitte, McKinsey и KPMG при пътуванията си в Хонгконг, пише в свой материал FT.

Компаниите са разпоредили на своите служители на всички нива да не внасят на контролираната от Китай територия своите служебни смартфони, потвърждават източници на бизнес изданието. Препоръчано им е да използват устройства, специално предназначени за дадената командировка - включително такова без операционна система.

Страните в света, най-много атакувани от хакери

Страните в света, най-много атакувани от хакери

Кои са в челната десетка и къде се нарежда Европа

Мерки от този тип се прилагат при бизнес пътувания в Китай от години в сфери като производството на чипове или авиоиндустрията. Хонконг до момента се смяташе за по-особен случай заради специфичния си статут и именно поради тази причина много международни компании имаха големи офиси в града.

Всичко това започна да се променя след 2020 г., когато Пекин прокара нов Закон за националната сигурност, който сериозно ограничи автономията на бившата британска територия. Сериозно се затегнаха и други разпоредби, които позволяват достъп до данните от устройства. Това дълго време не се усещаше от западните компании заради противоепидемичните мерки, но вече те не са в сила.

Китай регистрира отлив на чуждестранни инвестиции - за първи път

Китай регистрира отлив на чуждестранни инвестиции - за първи път

Това се смята за тревожен знак за икономиката на страната

Консултантските компании виждат в новата ситуация сериозен риск данните на техните клиенти да бъдат компрометирани - чрез хакерски пробив или в рамките на действия на службите за сигурност. Голям потенциален проблем в случая е, че евентуално изтичане на информация би могло да има тежки съдебни последствия.

Според източниците на FT има немалко високопоставени кадри на консултантските компании, които пътуват с нежелание към Хонконг именно заради неудобството да не могат да използват устройствата си.