През третото тримесечие на 2023 г. в Китай за първи път е регистриран недостиг на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ), по данни на Държавното управление за валутен контрол на страната, пише Bloomberg.

За периода юли-септември 2023 г. притокът на ПЧИ в Китай е намалял с 11,8 млрд. долара спрямо същия период на миналата година, което се свързва основно с напрежението между Пекин и Вашингтон.

Стойността на показателя за притокът на чуждестранни инвестиции в Китай е отрицателна за първи път от 1998 г. насам, т.е. от 25 години.

По данни на Bloomberg, чуждестранни компании изтеглят капитали от страната и преместват производство си в други държави под влиянието на ограничителните мерки на Китай в технологичния сектор. Други причини за оттока на инвестиции са "затягането" на валутния контрол, както и по-високите лихви в други страни.

"Спадът на притока на ПЧИ в Китай е тревожен знак, свидетелстващ за продължаващата диверсификация на веригите за доставки на стоки", смята икономистът от Societe Generale SA. по въпросите за Китай

Мишел Лам. А наскоро беше съобщено, че много международните компании преструктурират финансовата си логистика, за да използват алтернативи на Китай.

Как новите ограничения на САЩ при чиповете за Китай ще "спънат" ядрената програма на страната

Как новите ограничения на САЩ при чиповете за Китай ще "спънат" ядрената програма на страната

Китай се опитва да разработва и свои чипове за използване от армията - но ще успее ли