Ограниченията от правителството на САЩ върху доставките на най-новите високотехнологични чипове и оборудване за тяхното производство в Китай в бъдеще ще усложнят развитието на ядрените оръжия и ракетната програма на Пекин. Това пише хонконгският вестник South China Morning Post.

По думите на професора от южнокорейския университет в Седжонг, Ким Дае Джонг, САЩ са "затегнали" съществуващите ограничения поради опасения, че армията на Китай може да постигне техническо и военно превъзходство. "Усъвършенстваните полупроводници и чиповете за изкуствен интелект са жизненоважни елементи за ракетното и ядреното оръжие на Китай, които могат да бъдат използвани при евентуално нахлуване в Тайван", цитира професора изданието.

Защо нетната печалба на производителя на чипове TSMC падна с 25%

Защо нетната печалба на най-големия производител на чипове в света падна с 25%

Цената на акциите на компанията обаче е нараснала

Според публикацията на основата на експертни мнения, последното "затягане" на ограниченията от САЩ няма да окаже сериозно влияние върху военно-техническата програма на Китай в близко време, тъй като Китай вече е закупил необходимите доставки на чипове и оборудване за няколко години напред. В дългосрочен план обаче, новите ограничения ще забавят темповете на модернизация на армията на Китай.

"Настоящите оръжейни системи на китайската армия се поддържат основно от конвенционални 45-нанометрови и 28- нанометрови чипове. На тях сега не са им необходими усъвършенстваните чипове A100 и H100 произмеждани от американската компания Nvidia, които попадат под новите ограничения", казва за South China Morning Post научен сътдрудник от базирания в Пекин военно - аналитичен център.

Акциите на Nvidia - балон като този на лалетата?

Акциите на Nvidia - балон като този на лалетата?

Полупроводниковият гигант скочи със 180% тази година, благодарение на възхода на генеративния изкуствен интелект

Той допълва, че "военните се нуждаят от суперкомпютри, ChatGPT и други големи езикови модели, базирани на AI, но Китай е разработил свои собствени аналози на тези чипове, подобно на начина, по който Huawei представи чипа Kirin 9000s".

Според източници на изданието, 7-нанометровите чипове Kirin 9000s на Huawei са разработени на базата на продукти на американската Nvidia. По тази причина, в последните списъци със санкции на САЩ са попаднали китайските компании Moore Thread и Biren. И двете компании са основани от бивши служители на Nvidia и са специализирани в производството на чипове за графични процесори (GPU), които могат да се използват за обработка на големи масиви от данни и при усъвършенствани оръжейни системи.

ЕС ще финансира с над 8 милиарда евро производството на чипове в Германия

ЕС ще финансира с над 8 милиарда евро производството на чипове в Германия

Кои компании ще получат средства и за какво ще ги използват

Производството на чипове обаче се извършва от специфични високоспециализилани машини, които от своя страна се произвеждат от съвсем малък брой страни. По тази причина, според старши анализатора от американската Rand Corporation, Тимъти Хийт, независимо от успеха на Китай при разработването на собствени чипове, остава неясно как е организирано производството им в страната. Хийт смята, че "за тази цел Китай може на препрофилира по-старо оборудване, което пък означава, че производството на чипове в страната може да излезе скъпо и сравнително малко по мащаб".

В края на януари 2023 г. стана известно, че Нидерландия, САЩ и Япония са постигнали споразумение за ограничаване на доставките в Китай на технологии за производство на (усъвършенствани) полупроводници. Тези страни се опасяват, че въпросните чипове могат да бъдат използвани за създаване на усъвършенствано военно оборудване в Китай.

Нова „преграда“ пред Китай: Япония и Нидерландия подкрепят въведените от САЩ ограничения за производство на чипове

Нова „преграда“ пред Китай: Япония и Нидерландия подкрепят въведените от САЩ ограничения за производство на чипове

Китай заведе иск в Световната търговска организация срещу САЩ