110 милиона руснаци гласуват за парламент от днес в продължение на три дни. Те ще изберат 450 депутати за период от 5 години. Вотът преминава на фона на очакванията на международни наблюдатели, че Кремъл ще потисне критичните гласове. Властите вече предприеха мерки за блокиране на най-големия фактор на изборите - онлайн платформата "Умно гласуване", подкрепена от затворения опозиционер Алексей Навални.

Става въпрос за мобилно приложение, което изчислява кой от опонентите на управляващата партия "Единна Русия" по места има най-големи шансове да победи нейните кандидати. Навални призова привържениците си да използват "Умно гласуване", за да подкрепят само кандидати с шанс за успех срещу партията, подкрепяща президента Владимир Путин.

Защо обаче тя беше спряна от Google и Apple?

Приложението, което критикуваше политиките на Кремъл и даваше поле на изява на различни опозиционни лидери от Русия -"Умно гласуване", днес изчезна от магазините на Apple и Google. Точно тогава, когато руснаците започнаха да гласуват за парламентарните избори, коментирани от световните медии като "белязани от историческа репресия срещу опозицията".

"Премахването на приложението от магазините на тези американски технологични гиганти е срамно проявление на политическа цензура", заяви в Twitter главният съмишленик на Алексей Навални - Иван Жданов.

А до премахването се е стигнало най-вероятно от страх, коментират политическите анализатори. Руските власти от месеци отправяха заплахи към Google и Apple в искането си да бъде спрян достъпът на руснаците до платформата.

Обвинението

Русия обвини Google и Apple за намеса в изборите, като настоя тази седмица да премахнат приложението от магазините си. Според критиците на Кремъл, компаниите са се "поддали на изнудването на Москва. Към момента от американските компании не са дали ясен коментар по темата.

"Имаме цялата руска държава срещу нас, дори големи технологични компании и те са срещу нас", коментира екипът на опозиционера в Telegram.

През последните месеци руският медиен регулатор забрани десетки уебсайтове, свързани с Алексей Навални, включително основния му уебсай.