Строителството на завода за производство за автомати "Калашников" във Венецуела се предвижда да бъде завършено до края на годината. Това съобщи пред журналисти генералният директор на "Ростех" Сергей Чемезов, цитиран от Интерфакс.

Отговаряйки на въпрос за военно-техническото сътрудничество с латиноамериканската държава Чемизов отговори: " Доставките се извършват както за сметка на кредити, така и за пари. Ние от страна на "Рособоронекспрот сме изпълнили всички те си задължения. Нашите партньори също".

Руски източник е съобщил на Интерфакс, че Русия я изпълнила всички контракти за доставка на оръжие и военна техника за Венецуела. "Няма нереализирани оръжейни договори", твърди източникът на агенцията.

През август миналата година ръководителят на "Рособоронекспорт" Александър Михеев заяви планове за въвеждане в експлоатация на база за обслужване на хеликоптери и център за подготовка на пилоти. А така също и за построяването на завод за производство на автомати "Калашников" в страната.

Венецуела е най-големият потребител на руско оръжие и военна техника в латиноамериканския регион, посочи преди време пред Интерфакс зам.-директорът на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество, Анатолий Пунчук. Допълвайки, че на Венецуела е предоставен руски държавен кредит за придобиване на руска военна техника.

Сумата на договорите в областта на военно-техническото сътрудничество между Москва и Каракас се оценява на 11 милиарда долара. На Венецуела са доставени мобилни системи а противовъздушна отбрана със средна далекобойност ЗРК "Бук-М2" и с по-голям обсег - "Антей-2500".

Излезе също така информация, че на Венецуела са доставени 100 хиляди автомати "Калашников" от новата модификация АК-103. Страната е получила също така бойни самолети Су-30МК2, вертолети Ми-35М, танкове Т-72, бронетранспортьори БМП-3 и БТР-80.