Около 7 процента доходност носи единствената компания в България за споделено инвестиране в имоти, съобщи основателят ѝ Ефтим Ефтимов пред журналисти днес. Споделените инвестиции в имоти не са нещо ново в световен мащаб, а у нас родната PropertyClub.eu работи вече три години. За новия метод за влагане на средства в жилища ви разказахме и преди година.

PropertyClub.eu има реализирани 11 проекта през последните три години, от които средната доходност е 7 процента, посочи още той. Сега компанията планира и разширяване на дейността си, като надеждите са, че възвърщаемостта ще се увеличи.

Досега платформата предлагаше споделена инвестиция в имот, който бива ремонтиран и пускан обратно на пазара. Компанията обаче се насочва и към краткосрочните наеми чрез платформи като Airbnb и Booking.com, което ще осигури междинна доходност на инвеститорите. След третата година имотът ще бъде продаван, посочи Ефтимов.

Освен по-ниската минимална сума за инвестиция (€2 000), ползата от споделените инвестиции в имота е и спестяването на време и по-малката нужда от експертиза на участниците, посочва Ефтимов. "Практиката ни сочи, че в резултат на нашите умения и опит, съответно по-ефективно управление на проектите, постигаме по-висока доходност от традиционната за такъв тип сделки", казва той.

От създаването си през 2016 г. досега, PropertyClub имат проекти за над 3 милиона лева в София и Пловдив, като средно реализира един имот за между 9 и 12 месеца. Компанията получава 1,2 процента комисионна от сумата, която вложите (финансирането става чрез облигации), както и 20 процента от реализираната доходност. Най-високата нетна доходност (изчистена от таксите), която тя е постигала, е 15 процента. Най-ниската е била 3 процента.

Инвестиции в имоти за краткосрочен наем

PropertyClub разширява дейността си, като стъпва на пазара на краткосрочни наеми. "Стратегията ни е да подбираме имоти с потенциал, като след набирането на необходимите средства и покупката, ще отделим 6 до 9 месеца, за да ги ремонтираме, приспособим за краткосрочно отдаване под наем и развием профилите им в платформите Airbnb.com и Booking.com. От това очакваме годишна доходност между 5-7%. Планираме готовият продукт да се отдава в рамките на година след това с очакване за сериозна запълняемост и предпоставки за последващо добро позициониране на пазара на краткосрочни наеми", казва Ефтимов.

"В края на този период, тоест след 18-ия месец , имотите ще бъдат предложени за продажба на пазара, но като вече разработен продукт за краткосрочен наем. Очаквам след продажбата допълнителна възвръщаемост в рамките на около 10-12% върху инвестираните от нас средства, в зависимост от характеристиките на самото жилище и реализацията му в платформите за краткосрочен наем", допълва той.

PropertyClub ще работи в партньорство с Flat Manager - компания, специализирана в управлението на имоти и профилите им в платформите за краткосрочни наеми.

По данни на онлайн платформата за статистика на Airbnb, AirDNA, броят на отдаваните имоти расте всяка година при относително стабилни наемни нива. През юли 2019 г. средният наем на обект с една спалня е 35 евро за нощувка в София - стойност, непроменена спрямо същия период на предходнат година. В същото време с 5% расте средната месечна печалба от имот, достигайки 516 евро.

Данните сочат още, че при около 600 имота в столицата през 2015 г., днес в платформата има над 3000. "Това обаче не означава, че всички тези имоти са конкурентни. Реално част от тях функционират добре, но има и такива, които никога не са били разработени правилно и отдавани. Затова не може да се каже, че пазарът е наситен. Реалният брой добре работещи имоти всъщност е по-малък", обяснява Ефтимов.

В резултат от това София е сред градовете с най-висока запълняемост на имотите за краткосрочен наем на Балканите - близо 65% при средно около 55% в Букурещ и Белград, например.

Компанията ще се ориентира на този пазар и в Пловдив. В София двете основни зони, в които най-много се търсят имоти за краткосрочен наем, са центърът и районът около Бизнес парк.