Недвижимите имоти поскъпват. И може би искате и вие да се включите в този тренд и да се облагодетелствате от него. Може би обаче ви притеснява това, че сте закъснели. Или пък, че спестяванията ви не са достатъчни, за да си купите имот. Или просто няма подходящ имот в желаната от вас локация. Няма проблеми - вече има много и най-разнообразни начини да се облагодетелствате от ръста в цените на имотите.

И сега ще разгледам по-конкретно един такъв - споделеното финансиране.

В среда на повишен интерес към недвижимите имоти, каквито бяха последните няколко години, напълно логично се повиши и предлагането на "нестандартни форми" за инвестиране в имоти. Сред тях са платформите за "споделено финансиране".

Посредством своите приложения този род платформи дават възможност на инвеститорите по един нов начин да насочват средствата си към пазара, дори и при липса на достатъчен по обем средства, за да купят имот.

Един такъв стартъп е базираният в Оуклънд, САЩ, RoofStock. Той набра допълнително 20 милиона долара капитал в последния си рунд за набиране на средства.

Основано през 2015-та година от мениджърите на недвижими имоти Гари Бейсли и Грегър Уотсън, приложението се радва на сериозен интерес.

Бейсли е бил вицепрезидент на дружеството със специална инвестиционна цел Starwood Waypoint Residential Trust и президент на ZipRealty, докато Уотсън е бил партньор в McKinley Partners и по-късно основал собствена компания 643 Capital Management с инвестиционен портфейл от близо 1 милиард долара, насочен основно към еднофамилни къщи.

Roofstock е пазарна платформа, на която се осъществяват транзакции и инвестиции в имоти. Тя съдейства за намаляване на разходите на купувачите и продавачите едва до малка част от това, което имотните брокери таксуват.

В допълнение платформата позволява бърз, лесен и удобен достъп до голям брой имоти, като свързва потенциалните заинтересовани страни и намалява необходимото време за осъществяване на сделка.

"Вярваме, че всеки инвеститор има правото да инвестира в недвижими имоти и Roofstock се фокусира върху това да направи процеса достъпен за всички - малки и големи инвеститори. В допълнение платформата ни цели още да премахне бариерите за всички, дори и за по-неопитните инвеститори", коментира Бейсли, в интервю за медиите.

"Като пазарно място, където се срещат заинтересованите страни, Roofstock не притежава имотите, предлагани на сайта. Ние предоставяме информация за имотите, доклади от инспекциите им, прогнозни оценки и друга важна информация за вземане на решение, преди да се направи покупката, а не след това, както е честата практика", коментира Уотсън.

На този етап Roofstock не гарантира доходност за инвеститорите, вместо това им предоставяме инструмент за лесна оценка на потенциалната им възвръщаемост, при вземане в предвид на много и разнообразни сценарии, коментира още Уотсън.

Предвид на факта, че имотите предлагани на платформата вече са с наематели, това носи допълнителен комфорт за инвеститорите, налице е по-голяма възможност инвеститорите да имат визия за потенциалния си доход. В допълнение, платформата предлага и селективни гаранции за доход от наеми, което позволява на част от инвеститорите допълнително да намалят инвестиционните рискове.

Платформата предлага освен пълна собственост върху продаваните имоти, също така и частична собственост, в кошница от домове. Тя също така предлага услугата 30-дневно връщане на парите, ако купувачите не са доволни от закупените имоти, нещо което е уникално, като услуга.

Новите тенденции при продажбите на имоти

Новите тенденции на пазара на имоти са много и най-разнообразни. Те са диктувани от две фактора - силна конкуренция и развитие на технологиите. И най-често иновациите са свързани с фокусиране върху конкретен проблем.

Например, какъв е един от основните проблеми пред купувачите на недвижими имоти? Веднъж купили имотът, който са огледали за няколко часа, вече не могат да го върнат.

Дали ще се появят шумни или скандални съседи; няма да можете да се разберете с останалите да поправите покрива, или да изолирате външно сградата; или пък шумът от минаващ трамвай наблизо ще е невъобразим, проблеми след покупката могат да се появят винаги.

За съжаление веднъж купили имота, купувачите остават с вързани ръце и единственият им начин да избягат е с продажбата на имота. Това обаче, е свързано с допълнителни разходи и най-вероятно сериозни загуби.

Както се казва, всеки проблем предоставя бизнес-възможност.

Поне на това се надяват от стартъпа Opendoor, чиято първоначална цел е била да направи покупката или продажбата на имот по-лесна. Сега от там обаче, стигат по-далеч и искат да я направят обратима.

Приложението дава "прозорец" на купувачите на имоти от 30 дни, в които да върнат закупения имот, което е новост за пазара.

Ако решат да се възползват от тази възможност, купувачите ще получат обратно средствата си, минус платените разходи за извършване на трансакцията.

"Дали ще е шумът, или пък квартала, дали ще са съседите, ако нещата са по-различни отколкото сте си ги представяли, можете да върнете имота и да получите парите си обратно", коментират от приложението. "Всеки купувач на имот трябва да обича и да се радва на направената покупка", смятат още от там.

Усилията на стартъпа е да доведат повече от купувачите на имоти онлайн, подобно на електронната търговия.

Стартъпът набра 110 милиона долара от инвеститори и е било подкрепено от Кейт Рабойс, инвеститорът в дялов капитал, който бе с мениджърски позиции в Square и PayPal.