В сезона на ремонтите за добър майстор може да се наложи да се чака между 2 и 6 месеца, а дори и повече. Колко струва ремонт на ново или жилище строителство и как вървят цените на основните ремонтни услуги, показва проверка на офертите в страната на Нова тв.

От началото на инфлацията до този момент финалната сметка за един ремонт е почти двойна. Така, ако през лято 2022 г. ремонт на малък апартамент е струвал 15 хил. лв., през лято 2023 г. сумата достига 30 хил. лева. Офертите за ремонт на двустайно жилище показват, че за ремонта му трябва да се отделят около 20-25 хил. лв., а на тристайно - около 40 хил. лева.

На фона на инфлацията при ремонтите търсенето тази година се увеличава с между 15 и 20 на сто. А графиците на добрите майстори са заети с месеци напред. 

От 630 до 975 евро за кв.м: Столичните райони с най-много общински жилища за продажба

От 630 до 975 евро за кв.м: Столичните райони с най-много общински жилища за продажба

С какво се открояват Изгрев и Люлин?

"Има много работа, малко майстори и всеки иска да направи ремонт преди цените да се вдигнат още повече", казва Марио Стоянов, управител на строителна фирма.

През последната година заявките към бригадата на Александър Борисов са се удвоили, основно за шпакловане, боядисване и поставяне на гипсокартон. Поемането на толкова много заявки обаче е трудно, заради липсата на майстори.

"Миналата година имахме 5-6 нови момчета, които знаеха какво правят, а сега от половин година не можем да намерим нов човек", каза Александър Борисов.

Снимка 624386

Източник: iStock Images

Работата расте още повече през лятото разказват професионалистите - и заради подходящото време и заради ръста на некачествените ремонти през последните години.

Дефицитът на кадри води до ръст на цените на работата

Това налага заплатите в сектора да се променят често, а с това и офертите за основните ремонтни дейности, които фирмите предлагат.

Ремонтни дейности Цени
Поставяне на плочки 45-55 лв./кв.м
Шпакловки 20 лв./кв.м
Поставяне на гипсокартон 40 лв./кв.м
Смяна на дограма 15-20 лв./кв.м
Фугиране 5-10 лв./кв.м
Боядисване 10-12 лв./кв.м
Замазки 27 лв./кв.м

Докато цената на труда расте, някои от строителните материали поевтиняват показа проверка из борсите.

Цените на сухите смеси, например са паднали с 5% на някои от производителите. Другото, което поевтинява са тухлите - търговци отчитат сваляне на цените им с няколко процента, на няколко пъти. От началото на годината обаче ръстът на цените на строителните материали е сериозен.

Столичните квартали с най-много и най-малко празни жилища

Столичните квартали с най-много и най-малко празни жилища

Тези апартаменти нито се продават, нито се дават под наем

"Преди една година строителните материали бяха с 40% по-евтини", казва Марио Стоянов. А това тласка и крайните цени на ремонтите нагоре.