Цените на жилищата в еврозоната може да се насочат към "неудържим" спад, заради високите лихви по ипотечните кредити, които възпрепятстват голяма част от покупките, защото са непосилни за домакинствата и непривлекателни за инвеститорите. Това съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ).

Пазарите на недвижими имоти в еврозоната са в процес на корекция, отбелязват от банката в Прегледа на финансовата стабилност на ЕЦБ (FSR). Повишенията на цените на жилищата почти спряха през последните няколко месеца, което намали надценяването в сектора. Макар корекциите на цените да са в правилна посока, те биха могли да станат хаотични, ако се намали търсенето още повече, на фона на по-високите лихвени проценти по ипотечните. Пазарите на търговски имоти са в спад, изправени и са изправени пред по-строги условия на финансиране и несигурни икономически перспективи, както и по-слабо търсене след пандемията.

Строители посочиха кои могат да станат новите горещи зони за жилища в София

Строители посочиха кои могат да станат новите горещи зони за жилища в София

Себестойността на стоителството у нас е скочила с 30%, а цените на новите имоти с 18%

Още рискове за цените в сектора на жилищните имоти са по-високите разходи за заеми и по-бавния растеж, които влияят негативно на компаниите и домакинствата.

От рекордно ниски нива от юли ЕЦБ повиши лихвените проценти в опит да се справи с високата инфлацията и изглежда ще продължи да го прави през следващите месеци. Въздействието започва да се усеща от пазара на имоти едва сега. Той процъфтява през ерата на на лесно кредитиране, но явно тези дни са към края си, съдейки по предупрежденията на банката.

Според ЕЦБ спадът на цените може да стане необичаен, защото нарастващите лихвени проценти по новите ипотечни заеми ще намаляват достъпността и ще увеличават лихвите върху съществуващите ипотеки, "особено в страните, където преобладават ипотеките с променлив лихвен процент", смятат от ЕЦБ.

Конкретни държави не се споменават, но според данни на банката Португалия, Испания и балтийските страни са тези, където делът на ипотечните кредити с плаваща лихва е най-висок.

ЕЦБ предупреди, че регионите, където институционалните инвеститори имат голям дял на пазара на жилищни имоти, могат да понесат по-голям удар, ако капиталът бъде изтеглен. Това са Берлин, части от Западна Германия и някои столици като Париж, Мадрид, Лисабон и Дъблин.