Спадът на жилищния пазар в Австралия увеличи възможността за понижаване на рейтинга на дълга на големите банки в страната, според доклад на Pacific Investment Management Company (Pimco), цитиран от Bloomberg.

"Станахме по-предпазливи с външните кредити на австралийски банки. Вероятността за пазарно задвижено понижаване, което да доведе до това големи банки да загубят рейтинга си AA- за пръв път в историята, сега е по-висока от преди", предупреждават от Pimco в съобщение към клиентите, изготвено от анализатори и портфейлни мениджъри, включително Таоша Уанг.

Цените на жилищата в Австралия падат от 12 месеца, поради по-строгите стандарти за кредитиране и увеличената достъпност.

Централната банка не вдига лихвите, тъй като цените на жилищата падат

Централната банка не вдига лихвите, тъй като цените на жилищата падат

Въпреки че централната банка запази лихвените проценти в последните 2 години, разходите за обслужване на дълга започнаха да нарастват, като 3 от 4-те най-големи банки вдигнаха ключовите лихви по ипотеки в отговор на по-високите разходи за финансиране.

Увеличение на лихвите по ипотечните кредити с 200 базисни пункта може да повиши погасителните вноски на кредитополучателите от 38% от приходите им преди данъци до близо 48%, изчисляват от Pimco. Това означава, че достъпността на жилищата ще се влоши до нива последно наблюдавани по време на световната финансова криза.

По-строгите правила за кредитиране и по-бавният пазар на жилища ще се отразят върху потреблението на домакинствата и ще накарат централната банка на Австралия да продължи да задържа лихвите, твърдят от Pimco.

Четирите най-рискови жилищни пазара в света

Четирите най-рискови жилищни пазара в света

Проблемите на имотния пазар заплашват икономическата активност

Това подкрепя оценката им, че неутралната основна лихва на централната банка - която нито стимулира икономиката, нито я охлажда - сега е около 3% в сравнение с очакваните от паричната институция 3.5%.

Повече от 60% от кредитите в австралийски банки са за жилищни имоти, най-високият дял в развития свят и над 2 пъти по-висок от този в САЩ, според данните на Международния валутен фонд.

Макар Pimco да стига до извода, че Австралия "няма предпоставки за катастрофа на жилищния пазар", компанията очаква цените да продължат да падат. Тя прогнозира спад от 10% през следващите няколко години, подчертавайки спада в тарифите за търг като сигнал за "намалената ликвидност на физическия пазар, която често предвещава по-нататъшни спадове на цените".