Опасностите на пазара на жилища са "особено силни" в Австралия, Хонконг, Канада и Швеция, а исторически това представлява заплаха за икономическата активност, твърди проучване на Oxford Economics, цитирано от Bloomberg.

"И в четирите, оценките са много високи, има продължителен бум на жилищата, нивата на дълга са високи и има значителен дял на дълг с плаваща лихва", казва Адам Слейтър, водещ икономист в Oxford Economics.

От положителна гледна точка експертът отбелязва, че рисковете са относително ограничени на ключови пазари като САЩ, Германия, Франция, Китай и Япония. Освен това, в повечето икономики не е имало значителен ръст на лихвите по ипотеки, които в някои случаи дори са паднали.

5 от 10-те най-рискови имотни пазара са в Европа

5 от 10-те най-рискови имотни пазара са в Европа

"Така че класическият "спусък", задействащ спад на цените на жилищата, до голяма степен отсъства. Въпреки това растящите лихви не са строго необходими, за да започнат да падат цените", обясни Слейтър.

Цените на жилищата спадат в Австралия, намалявайки с почти с 3% през годината до август в големите градове, и 5.6% на пазара в Сидни. Междувременно 3 от 4-те най-големи банки в страната увеличиха лихвите по ипотечните си кредити през последните седмици, обвинявайки по-високите разходи за финансиране.

Увеличението се наблюдава дори когато централната банка запаза официалните лихви на рекордно ниско ниво.

Цените на жилищата в Австралия падат за 11 месец поред

Цените на жилищата в Австралия падат за 11 месец поред

Оксфорд заяви, че сравнява пазарите в страните от ОИСР от 1970 г. до 2013 г. и установи ясна негативна връзка. Когато оценките се повишават с 35% или повече над дългосрочната средна стойност през този период, цените на жилищата падат със 75% през следващите 5 години, твърдят експертите.

"Това показва, че в много страни от ОИСР ще има стагниращи или отрицателни ръстове на цените на жилищата през следващите няколко години: възможността за повишаване на цените на жилищата на високо оценени пазари изглежда изключително ограничена", обясни Слейтър.

Раздутите оценки също имат значение, защото промените в цените на жилищата могат да окажат значително влияние върху икономическата активност, посочват експертите, цитирайки извадка от 83 бума на цените на жилищата. Анализаторите установяват, че цените на жилищата са склонни да падат след бум, често значително.

"За страните от Г-7 откриваме положителна връзка между потребителските разходи и цените на жилищата от 1997 г. насам, макар и вероятно да отслабва през последните години", каза Слейтър.