Все повече хора се впускат на пазара на недвижими имоти, с идеята да закупят имот. И докато определено има много причини за това в момента, трябва да сте много внимателни в процеса и да внимавате да не допускате сериозни грешки, защото те могат и да ви излизат много солени.

Както вече писахме, добре е първо да прецените можете ли да си позволите покупката на имот. На второ място, трябва да прибегнете към оценка на имотите, по различни критерии, за да погледнете на покупката от чисто финансова гледна точка.

Сега ще разгледаме, някои от най-често срещаните грешки, които могат да направят потенциалните купувачи на имоти.

  1. Не купувайте имот, ако планирате скоро да се местите

Практиката сочи, че за да е изгодна инвестицията в един имот, то трябва да я правите с хоризонт от поне 10-15 години. Има много имотни калкулатори, които да ви дават отговор на въпроса, (на база на текущите нива на цените на имотите и техните наеми) колко трябва да живеете в имота, за да стане покупката му финансово по-изгодна в сравнение с наемането му.

Въз основа на настоящите цени на имотите у нас и нивата на наемите, повечето имотни калкулатори, ще ви посочат, че покупката на имот, става финансово по-изгодна от живота под наем, едва след 15, или повече години.

Не се заблуждавайте, животът в собствен имот, си има и своята цена. В нея се включват данъци и такси, амортизация и разходи за обновяването му, слабата мобилност, при смяна на работното място като локация и др.

  1. Не преминавайте предварително зададения си бюджет

Практиката сочи, че купувачите, често са склонни в процеса на избирането на имот да повишават критерийте си, съответно предварително определения си бюджет. Последният обаче, най-вероятно е отразявал много по-реално финансовите ви възможности.

Ясно е, че на пазара винаги ще има по-хубави, по-функционални, по-големи и по-добре разположени имоти. Това обаче, си има своята цена... А цената най-вероятно е повече от това, което можете да си позволите, по-голям кредит и съответно по-големи разходи за лихви.

Да живеете по-нашироко, може и да ви се струва добра идея, но това до голяма степен идва в противовес с едно от основните правила, за да тръгнете по пътя към финансова независимост - жиевейте под възможностите си!

  1. Не забравйте да оставите резерв за скрити разходи

Заделете средства за обзавеждане, реновиране, както и за необходимите данъци, такси и комисиони, които ще трябва да платите по пътя към така мечтаната покупка. Добре е да предвидите и нотариалните такси по прехвърлянето. Не забравяйте, че обикновено цената за довършване и обзавеждане на закупените имоти, могат да достигнат границите на 20-25% от стойността на закупения имот.

  1. Пригответе си средства за първоначална вноска

Заделянето на средства за първоначална вноска, сериозно намалява риска от това да ви вземат имота. Да си купите имот със 100% финансиране от банката, крие сериозни опасност, да нямате възможност да си плащате вноската, ако останете временно без доход.

Експертите препоръчват, да прибягвате до покупка на имот, ако имате заделени поне 20% от стойността му. В най-лошия случай, задължително трябва да имате спестени, поне 10% от стойнсостта на имота.

  1. Наемете професионалисти да инспектират имота и да ви консултират правно

Българите, обичат да правят всичко сами. Често за да спестят от такси и комисиони, те се доверяват на собствените си знания и умения. Понякога, дори не търсят правна помощ от юристи, когато подписват договори, дадени им от предприемачи. Резултатите, както сами се досещате, може да са "плачевни".

Предвид на факта, че покупката на имот, ще е може би най-голямата в живота Ви, потърсете помощ от професионалисти. Това може да включва, водопроводчици, електротехници, строителни инженери, юристи и т.н. Да платите разхода за такива инспекции, може да ви спести сериозни по размер средства, в бъдеще, ако не сте забелязали сериозни проблеми в купувания имот, или "капани" в договорите за покупка.