Броят на новите небостъргачи в световен мащаб е спаднал с над 20% през 2020 г., сочат данни, публикувани от Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH).

Миналата година бяха завършени 106 нови сгради с височина 200 метра, спрямо 133 през 2019 г. - и най-ниският общ брой от 2014 г. насам.

До голяма степен забавянето се приписва на Covid-19, тъй като проектите "спират" на фона на ограниченията, се казва в годишния доклад на CTBUH. Въпреки че едва девет проекта се свързват пряко със забавянето заради пандемията, от CTBUH предполагат, че всъщност са "много повече", пише CNN.

Китай традиционно е доминиращ във високото строителство. Броят на новите сгради с височина над 200 метра през миналата година отчита спад от почти 40% от предходната година там.

Руският Lakhta Center беше обявен за небостъргач на годината

Руският Lakhta Center беше обявен за небостъргач на годината

Той се намира в Санкт Петербург и е висок 462 метра

Освен въздействието на Covid-19, CTBUH смята, че има и други промени в Китай, по отношение на нагласите към строеж на "изключително" високи сгради в страната.

Забавянето в Китай обаче се компенсира с напредък в други страни. Миналата година Дубай завърши повече нови небостъргачи от всеки друг град в света с общо 12 проекта и свали Шенжен от първото място за първи от 2015 г. Ню Йорк стана дом на двете най-високи нови сгради за годината: 472-метровата Central Park и 427-метровата One Vanderbilt.

Въпреки икономическата несигурност, причинена от Brexit, Лондон също завърши четири сгради с височина над 200 метра.

Най-новият небостъргач в Манхатън отваря врати в призрачен квартал

Най-новият небостъргач в Манхатън отваря врати в призрачен квартал

Един от най-оживените райони в Ню Йорк сега е необичайно тих

CTBUH очаква през 2021 г. да бъдат завършени между 125 и 150 небостъргача в световен мащаб.