След близо десетилетие в рецесия гръцката икономика бавно се връща към растеж. За сметка на по-плахите темпове на брутния вътрешен продукт имотният сектор не просто преживя ренесанс, но вече показва и първи сигнали за "надуването" на имотен балон.

Данни на местната компания за статистика на пазара Spitogatos показват, че средните цени на апартаментите, както и наемите в страната, записват бърз растеж.

Към края първите шест месеца на годината средната цена на жилищата в Атина е нараснала до 1522 евро на квадратен метър, пише изданието Kathimerini.

Значително увеличение има и на цените в Пирея - с 18,2% на годишна база до 1346 евро на квадратен метър. В южните части на гръцката столица средната цена стига 2530 евро на квадратен метър, сочат данните.

На национално ниво средната стойност на жилищата достига 1474 евро на квадратен метър или със 7,2% повече в сравнение със същия период на педходната година.

Търсенето на имоти в Атина записва сериозен ръст през последните две години благодарение на чуждестранни купувачи. По-голямата част от тях търсят жилища за закупуване с инвестиционна цел.

Това оказва ефект и върху наемите в Гърция. Средната цена при тях се е увеличила с 9,4 на сто до 6,88 евро на квадратен метър на месец. В центърът на Атина увеличението е от 10,2 на сто до 9,52 евро на квадратен метър.