През първите девет месеца на годината площта на завършените индустриални сгради е достигнала почти 180 хил. кв. м, което е с повече от 100 хил. кв. м повече от финализираните проекти през същия период на миналата година, сочат данните на данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Същевременно площта на нефинализираните строителни проекти е 145 хил. кв. м, около 50% от които са площи за отдаване под наем.

По-голямата част от индустриалните строежи са за собствено ползване от бизнесите или представляват строителство по поръчка. От компанията посочват, че между януари и октомври расте строителството и на площи под наем. "През последните две години наблюдаваме траен ръст на завършените производствени и логистични площи в София в отговор на активността на наемния пазар", коментира Жоро Ангелов, мениджър "Индустриални имоти и развитие на парцели" в Cushman & Wakefield Forton в прессъобщение.

Пазарът на имоти в София върви към нова рекордна година

Пазарът на имоти в София върви към нова рекордна година

Броят на сделките е на най-високото ниво от кризата насам

Общият размер на логистичните и производствени площи в столицата е нараснал до 1,2 млн. кв. м до края на третото тримесечие, а този на офис площите клас "А" и "Б" - до над 1,9 млн. кв. м. Най-големият нов проект от началото на годината е изграждането на логистичната база на JYSK в Икономическа зона Божурище. Благодарение на това се наблюдава и динамика на пазара на терените, при които средните цени възлизат на между 25 и 35 евро на квадратен метър.

За периода между януари и края на октомври новоотдадените под наем офис площи са с размер от над 108 хил. кв. м, повече от половината от които са заети от IT компании. Почти една четвърт от всички контракти за наем през периода са сключени още на ниво изграждане на имотите. През третото тримесечие средно по-малко от 10% от свободните офис площи са били без наемодател, като в централната част на града на практика няма незаети пространства. В процес на изграждане са офис сгради с площ от 383 хил. кв. м.

От Cushman & Wakefield Forton посочват, че динамиките в IT сектора са довели до повишаване на търсенето на офис пространства и в градове извън София, като най-вече аутсорсинг компании наемат терени в по-големите населени места в страната. Примери за това са наемите от страна на Fadata в Бургас, KBC Group във Варна и Sutherland в Пловдив.

Cushman & Wakefield Forton: Увеличаването на свободните офис площи ще натисне надолу наемните цени

Увеличаването на свободните офис площи ще натисне надолу наемните цени

За първото полугодие са завършени 107 хил. кв. м площи

По отношение на търговските площи, ръст на търсенето на такава категория пространства се наблюдава от представители на сегментите домашни потреби, детски и спортни стоки и дискаунт. "Сред примерите е полската дискаунт верига Pepco, която е най-динамично растящият търговец у нас с 20 локации към третото тримесечие", посочват от Cushman & Wakefield Forton в съобщението си. За пръв път на местния пазар стъпват производителя на детски дрехи Brums, магазинът за бельо Tezenis и Miniso.

Но пикът на новооткрити търговски площи, който се наблюдава за първите девет месеца, се очаква да доведе до успокояване на сегмента. Всъщност от консултантската компания наблюдават наситеност на пазара, поради което няма нови проекти, които ще бъдат реализирани в следващите до две години в големите градове. Това ще доведе до понижаване на дела на незаетите площи и покачване на цените на наемите, особено в най-предпочитаните локации.

Фокусът в строителството на търговските площи ще е върху обновяването на вече отворените такива, като на много места реновационните дейности са напреднали. "Целта на тези преустройства е търговските центрове да оптимизират съществуващия микс от наематели, както и да разширят клиентската си база", посочват от Cushman & Wakefield Forton.