Шест от всеки 10 предприемачи в световен мащаб са забавили проекти вследствие на пандемията от коронавируса. Много строители преосмислят бъдещите си проекти, гласи проучване на консултантската компания в недвижимите имоти Knight Frank.

От предприемачите, които са натиснали паузата, 44% преосмислят дизайните си, според доклада. Проучването включва 160 предприемачи от 22 места, сред които са Испания, Португалия, Белгия, Франция, Германия, Румъния и други. В него се подчертава как пандемията вече променя бъдещото предлагане на жилища.

Според предприемачите пандемията е ускорила промените в тенденциите в начина на живот, които вече са били в ход. Например около 38% от анкетираните казват, че са по-склонни да обмислят инвестиции във велосипедни съоръжения, според доклада, тъй като хората предприемат по-здравословен начин на живот и алтернативни начини за пътуване до работното място.

Осезаем спад на сделките с имоти през лятото в София

Осезаем спад на сделките с имоти през лятото в София

Очакванията за спад в цените са в рамките на само 5% за тази година

Covid-19 ускори тенденции, които вече бяха в ход, според доклада, и в крайна сметка потвърди, че гъвкавостта е ключова. Една трета от предприемачите в света обмислят да коригират комбинацията от жилищни и офис елементи.

Само за няколко месеца работата от вкъщи беше въведена на много места, а това се очакваше да отнеме години. Проучване разкрива плановете на предприемачите да обърнат повече внимание на свързаността и използваното работно пространство.

Докато 41% от анкетираните казват, че биха искали да се развиват в различни градове и селски райони, 45% заявяват, че е по-вероятно да се съсредоточат върху по-големите градове.

Пандемията е насочила повече предприемачи към нуждите на местните купувачи. Те виждат онлайн огледите като постоянен елемент в продажбите на нови проекти, като две трети от анкетираните казват, че процесът на продажбите ще бъде онлайн.

Междувременно забавянето на строителството може да изостри опасенията относно достъпността и ограниченото предлагане на жилища на определени пазари, където развитието вече се забавя. В Сидни например завършването на проекти с четири или повече етажа се очаква да спадне с 60% тази година в сравнение с 2019 г. Новото строителство на жилища с висока плътност също се забавя в Лондон и Сингапур.

Ще успее ли работата от вкъщи да "потопи" пазара на търговските имоти в Европа и извън нея?

Ще успее ли работата от вкъщи да "потопи" пазара на търговските имоти в Европа и извън нея?

Вероятно Старият континент ще бъде по-силно засегнат от другите региони

Най-големите бариери

Финансирането се очертава като най-голямата бариера, като малко под една трета казват, че това е най-голямото притеснение. На някои пазари се наблюдава намаление на броя на възможностите за кредитиране, предлагани на предприемачите.

Един от начините правителствата да насърчават строителството е да се улесни кредитирането, може би чрез комбинация от гаранции или заеми. Това би премахнало едно от най-големите препятствия в развитието, подчертава още докладът. На второ място след финансирането е заплахата от по-нататъшно пазарно данъчно облагане и регулиране. Примери са последните данъчни промени на някои чуждестранни имотни пазари като във Ванкувър и Сингапур, които засягат чуждестранните купувачи. По-високото данъчно облагане намаля търсенето.