Икономическите данни за второто тримесечие в глобален мащаб през последните седмици потвърди настъпването на значителни рецесии в големите икономики на Европа и извън нея.

Сред секторите, които най-вероятно ще бъдат засегнати трайно са търговските недвижими имоти, тъй като продължителната работа от вкъщи вероятно ще доведе до дългосрочни структурни промени на пазара на офис площи. Това пише в свой анализ Кирил Уидърсховен в Emerging Europe.

В този отрасъл вероятно Европа ще бъде по-силно засегната от другите региони. Плътно населените градове, претъпкания обществен транспорт показват, че голяма част от търговските площи в много от европейските столици не са благоприятни за социална дистанция. Това може да означава задължително или доброволна работа от вкъщи за много европейци във всички сектори за известно време, което от своя страна може да окаже значително въздействие върху търговските недвижими имоти.

Последните няколко месеца бяха много трудни за Европейския съюз и при настоящите страхове около нови заразени, европейската икономическа прогноза за свиване от 7,4% изглежда като оптимистичен сценарий. Инвестициите в недвижими имоти в региона са паднали с 39% до 43 милиарда евро от същия период на миналата година, според CBRE.

Почти 50% от наемателите на търговски площи са преустановили плащането на наеми

Почти 50% от наемателите на търговски площи са преустановили плащането на наеми

Значителна част от тях регистрират спад в приходите си в следствие на COVID-19

Докато обемите през второто тримесечие намаляват в региона, Германия, Австрия, Холандия и Централна и Източна Европа (ЦИЕ) отчитат по-умерен спад от 20%, 17%, 23% и Съответно 23%, според CBRE.

Последните данни показват, че общите инвестиции в недвижими имоти през второто тримесечие на 2020 г. също са под 85,5 милиарда евро, регистрирани през първото тримесечие на годината.

Някои региони вероятно ще се справят по-добре от други. Потенциално противодействие на намаляването на пространството може да бъде обръщането на уплътняването на офиса или с други думи компании, които вземат предвиждат по-малко офис площи на служител и премахват отделните офиси в полза на отворените. Видяхме това през 2008-09 г., тъй като работодателите събраха повече работници в по-малки пространства и изпълниха планове за отворени етажи.

Мерките срещу пандемията сринаха пазара на търговски площи в развитите икономики

Мерките срещу пандемията сринаха пазара на търговски площи в развитите икономики

Инвестициите в такива обекти в САЩ може да спаднат с 45% през цялата година

Занапред е вероятно тази тенденция да се обърне и да се увеличи пространството на служител.

Като такива, региони като Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC), където голяма част от търговските имоти са модерни и просторни, трябва да се справят по-добре от Европа. инвестиционни тръстове за недвижими имоти с по-съвременни имоти и разработени с висококачествени стандарти вероятно ще бъдат по-привлекателни за наемателите, тъй като те ще изискват по-малко преустройство, за да отговарят на потенциалните нови здравни насоки.

Регионът обаче със сигурност е усетил въздействието на пандемията. Emirates REIT, най-голямото доверително дружество за инвестиции в недвижими имоти на GCC, е имало наематели, които не са плащали наем, и наскоро обяви, че обмисля да се отпише от NASDAQ Дубай.

Въпреки това, наскоро публикуваният доклад на REIT за първото полугодие гласи, че през последните шест месеца той не е поел никакви допълнителни дългове и е успял да запази значително парично салдо - може би свидетелство за гъвкавостта на региона в условията на значителен пазар натиск.

Недвижимите имоти са ключов двигател на икономическия растеж през последните няколко десетилетия в региона. Въпреки че беше може би един от най-силно засегнатите сектори по време на забавянето на глобалната икономика през 2009 г., като пазарът на имоти в Дубай беше особено ударен, оттогава индустрията узря и най-накрая беше на път да достигне дъното тази година в очакване на Експо 2020.

GCC също е по-малко населен от технологични фирми, отколкото Европа или Северна Америка, фактор, често подценяван. През последните няколко години технологичният сектор беше ключов двигател за растеж на офисите и представлява средно около 25% от годишния базов наем на офис REITS.

Вероятно половината от служителите във Facebook ще работят от разстояние през следващите 10 години. Други големи технологични компании обявиха подобни директиви.

Неотдавнашно проучване сред 2300 работници показа, че само 12% от групата биха искали да работят вкъщи пет дни в седмицата. Това е много малко увеличение в сравнение с около 10% преди пандемията.

Така че може да е твърде рано да се каже дали ще видим трайни промени на пазара за търговски недвижими имоти, независимо дали в Европа или извън нея. Струва си да се припомни, че епидемията от SARS, която сериозно затрудни икономиката на Хонконг и Сингапур, не доведе до значителни промени в използването на офис площи. Техните офис пазари продължават да имат едни от най-високите разходи на площ и най-ниската квадратура на човек.

Все пак старите навици умират трудно и всичко, разбира се, зависи от разработването на ваксина. Това, което е много вероятно обаче, е, че наемателите по целия свят ще търсят по-голяма гъвкавост при наемите, тъй като преразглеждат изискванията за офис площи, което оказва влияние върху заетостта и ръста на наемите в средносрочен план.

Наемателите, които търсят краткосрочен наем, вероятно ще трябва да плащат по-голям наем.