Пандемията и мерките, въведени у нас за ограничаване на разпространението на коронавирус, очаквано оставиха своя отпечатък върху сектора на недвижимите имоти. В столицата, където обикновено се сключват най-голям брой сделки, през летните месеци спадът е осезаем и се задълбочава в сравнение с 2019 г. През юни той е 1.68%, а през юли минус 5.26%. Спадът през август вече е почти 10%. За трите месеца в София са изповядани общо 7242 покупко-продажби. Това показват данни на Агенцията по вписванията, цитирани от "Капитал".

Въпреки че по време на "замръзването" на имотния пазар заради ограниченията, свързани с COVID-19, през периода април и май столицата отбеляза осезаемо по-малък спад от средното за страната, той остава значителен - 33% през април и 22% през май. Така излиза, че през последните 5 месеца пазарът в София върви надолу.

Ръст на сделките в Пловдив и Варна

В Пловдив и Варна има ръст на сделките на годишна база, а в някои месеци се отчита дори двуцифрен ръст. През юни и юли в града са отчетени ръстове от 16.5% и 15.8% на годишна база. През август обаче нарастването е едва 5%. През трите месеца в Пловдив са изповядани 3924 покупко-продажби.

Сред големите градове в страната Варна се представи най-добре след София по време на извънредното положение. Сделките в града намаляха под средното - с 29%. През юни нараства с 15.6%. През юли обаче намалява до 5.6% спрямо предходната година, а през август е още по-слаб - 3.5%. Общо за трите месеца в града са сключени 3716.

И в двата града има ново строителство и има силен интерес към къщи и ваканционните имоти. Като цяло по време на извънредното положение, а и след това брокери от големи агенции за недвижими имоти у нас бяха единодушни, че има повишен ръст в търсенето на къщи.

България изпадна от топ 20 в световна класация за ръст на цените на жилищата

България изпадна от топ 20 в световна класация за ръст на цените на жилищата

Сред 56 държави, страната ни се нарежда на 28-о място

В другия ни голям морски град покупко-продажбите през юли се увеличават с малко над 12%. През юни спадът на активността беше най-голяма за Бургас (4.1%), в сравнение с другите шест големи града в България. През август активността е с 4.3% надолу на годишна база. За трите месеца в града са сключени 1820 сделки.

Стара Загора

След като през трите карантинни месеца в Стара Загора беше регистрирана рекордно ниска активност със спад от 37%, е отчетен добър ръст в сделките през юли - от 18.2%.Това се случва, след като през юни пазарът се задържа на нивата на предходната година. През август ръстът е само с 2.6%. Общо за трите летни месеца в града са осъществени 1292 покупко-продажби.

Георги Шопов: Няма предпоставки за спад в цените на жилищата

Георги Шопов: Няма предпоставки за спад в цените на жилищата

Банките не са променили съществено условията си за отпускане на ипотечни кредити, но изискват повече собствен ресурс при покупката на имот

Русе

Пазарът през юни той бележи ръст с 3.8%.Но за сметка на това през юли има спад със 7.5%, който през август е овладян до минус 5.5% спрямо нивото от предходната година. През извънредното положение спадът в града беше около 34% за март, април и май.

Делът на сделките в шестте големи в страната през 2020 г. следва следва тенденцията на 2019 г. През този юни делът е 38%, докато за същия период миналата година е 36%. Това значи, че през тези месеци има повече сделки извън тези райони.

Цялостният пазар у нас

Като цяло през летните месеци пазарът на недвижими имоти в България почти успява да достигне нивата от 2019 г. Активността се връща на миналогодишните нива още през юни - с 18 955 сделки пазарът е само с 0.96% под резултата от същия месец на 2019 г. Юли е най-силният месец за сделките с имоти в България - с ръст от 2.6% до 18 204 покупко-продажби. През август обаче сделките намаляват с 4.3% до 17 802 в сравнение с август 2019 г.

Манила е градът с най-бързо поскъпващи жилища. Къде е София?

Манила е градът с най-бързо поскъпващи жилища. Къде е София?

И с колко растат цените у нас?

Цени

Не се сбъднаха повечето прогнози за драстични спадове на цените. Някои достигаха дори до 30% срив. Очакванията са за спад са в рамките на само 5% за тази година. Това коментира Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти", пише "Сега".

Според него в началото на извънредното положение пазарът е замрял за около два месеца, но после бързо се е възстановил. Все пак за София се отчита 13% спад на сделките с жилищни имоти от началото на годината. В областите Пловдив и Бургас този спад е 15 и 18%, докато във Варненско е 7.5%.

Покупката на имот си остава предпочитаната за българина инвестиция на спестените пари, смята експертът. За последните месеци се е увеличил интересът към извънградски имоти - както къщи, така и парцели, включително и към закупуване на жилища във ваканционни райони, където цените са по-ниски от тези в големите градове.

Цените на имотите у нас замръзнаха. Спадове няма и не се очакват

Цените на имотите у нас замръзнаха. Спадове няма и не се очакват

Сделки се сключват с преговори по цените от 5 -10% в зависимост от вида на имота