България изпада с десет места в класация по ръст на цените на жилищата. Сред 56 държави, страната ни се нарежда на 28-о място, сочат данни на Knight Frank за второто тримесечие на тази година. За сравнение - през първото тримесечие България беше класирана на 18-о място в същата класация. В анализа обаче се уточнява, че използваните данни за страната ни са на Евростат за първото тримесечие, когато цените се покачват с 4,7% на годишна база.

За първото полугодието на 2020 г. жилищата в България са поскъпнали с 2,7%, а на тримесечна основа е отчетен ръст от 1,2%.

Турция води в класацията с нарастване на цените с 25% на годишна база.

Европейските държави заемат осем от първите 10 места това тримесечие с балтийските държави и някои държави от Централна и Източна Европа.

Южната ни съседка Гърция е на 16-о място, според индекса с увеличение от 7% на годишна база. И при нея, както при нас, има изпадане в класацията, но само с 2 позиции. Непосредствено след южната ни съседка е Германия с годишно увеличение от 6,8% Румъния е на 13-о място с 8,1%.

Цените на жилищата растат с 5,3% към края на второто тримесечие

Цените на жилищата растат с 5,3% към края на второто тримесечие

Тенденциите, които наблюдаваме в момента, са по-малко на брой нови проекти с по-малка площ, сочат от Райфайзенбанк

Люксембург е на второ място в индекса на Knight Frank с годишен скок на цените на жилищата от почти 14%, а на трето място е Литва с повишение от 12,4%.

Двуцифрен ръст има и в Естония, Полша, Словакия и Украйна. В първите десет попадат още Чехия, Латвия и Хърватия.

Според Knight Frank тези тенденции предполагат въздействието на пандемията върху глобалните жилищни пазари и вероятно те ще бъдат непоследователни. Много ще зависи от състояние на пазара на жилища преди пандемията, продължителността и мерките на всяка държава, както и от международното търсене.

Неотдавна aнaлиз нa ceĸтopa нa нeдвижимитe имoти пpeз пъpвoтo пoлyгoдиe нa 2020 г., изгoтвeн oт eĸип нa Paйфaйзeнбaнĸ и пapтньopa нa бaнĸaтa Вulgаrіаn Рrореrtіеѕ нa бaзa индeĸcитe РЅРІ показа, че към втopoтo тpимeceчиe цeнитe нa жилищaтa във вcичĸи oблacтни гpaдoвe ce yвeличaвaт cъc cpeднo 5.3%, в cpaвнeниe cъc 7.3% pъcт, oтчeтeн пpeз cъщия пepиoд нa 2019 г. и 7.0% пpeз 2018 г.

Цените на жилищата у нас растат с най-бавния си темп от 2016 г. насам

Цените на жилищата у нас растат с най-бавния си темп от 2016 г. насам

Поскъпването е 4,7% на годишна база през първото тримесечие

Според анализа цeнитe нa жилищaтa в Coфия pacтaт c 5% cпpямo 2019 г., a cpeднaтa пpoдaжнa цeнa e 1176 eвpo/ĸв.м. Haй-cĸъпaтa лoĸaция в cтoлицaтa e "Дoĸтopcĸи пaмeтниĸ" (cpeднo 2464 eвpo/ĸв.м.), a нaй-eвтинo е в ĸвapтaлитe "Oбeля" и "Moдepнo пpeдгpaдиe": 800-850 eвpo/ĸв.м.