Въпреки очакванията за криза в сектора на недвижимите имоти у нас, според статистиката подобни наблюдения засега няма. През първите три месеца на 2020 година при цените на имотите се забеляза стабилност - тенденция, която се задържа и през следващите три месеца на 2020 г., въпреки очакванията на много хора това да се промени. Това става ясно от анализ на имотната агенция Arco real estate за първата половина на 2020 г.

Брокерите отчитат лек спад в огледите и запитванията, в резултат от по-сериозната обстановка през март у нас, но още в началото на април, макар и плавно, ситуацията сред купувачи и продавачи се раздвижва. В средата на месеца вече активно се правят огледи и, макар и не в обемите, на които се разчита в началото на годината, започват да се сключват и сделки, отбелязват експертите от агенцията. 

Интересът към завършени и обзаведени жилища се повишава. В частите на София, в които преобладава ново строителство - като Манастирски ливади например, сделките се сключват в етап на строеж, заради по-добрите условия и по-изгодните цени.

Въпреки че настроенията на купувачите са към съществено понижение на цените - повече от 30%, в следствие на идващата тогава икономическа криза, то в настоящия момент реален спад в цените няма.

Експертите смятат, че пазарът се възстановява в много голяма степен през юни, като сделки се сключват с преговори по цените в размер от 5%, в някои случаи до 10% в зависимост от вида на имота и локацията.

Има промяна в профила на купувача. Ако в първото тримесечие на 2020 година купувачите бяха хора, които купуват заради добрите условия на банките и ниските лихвени проценти, то през второто тримесечие главните действащи лица са хора с налични средства, които не ползват банков кредит, а искат да инвестират парите си и да защитят спестяванията си от потенциална криза или инфлация.

Заради извънредната обстановка в страната обявена в средата на март месец се отбеляза леко задържане в запитванията и в броя на извършените огледи. Това се дължеше на изненадата и неподготвеността на хората към подобна ситуация. Необходимо е време за пауза и ориентиране в обстановката. Още в началото на април месец, макар и плавно, ситуацията сред купувачи и продавачи се раздвижи. В средата на април вече се правеха активно огледи и, макар и не в обемите, на които се разчиташе в началото на годината, започваха да се сключват и сделки.

Според данни, публикувани от Агенцията по вписванията, броят на сключените сделки за покупко-продажба на недвижима собственост през първото шестмесечие на 2020 година са намалели от 92506 през същия период миналата година на 75600 за тази, което процентно е 18% за цялата страна.

Пет причини защо пандемията не засегна пазара на имоти у нас (все още)

Пет причини защо пандемията не засегна пазара на имоти у нас (все още)

Защо?

За София има понижение на броя на сключените сделки от 13311 за същия период миналата година на 11637 за тази. Така София бележи спад от 13% в сделките през първото шестмесечие на 2020.

Кредитиране

При банките не се наблюдава драстична промяна при ипотечното кредитиране. Лихвите по кредитите се запазват на нивата отпреди извънредното положение. Банките продължават да отпускат ипотечни кредити и да сключват сделки, но със значително по-завишени критерии. Обследват доходите на кандидатите внимателно, избягват финансиране на имоти на Акт 14 и в строеж, освен ако строителите не са кредитирани от съответната банка. Наблюдава се и ограничаване на процента на ипотечните кредити - до 80% от стойността на имота и се избягват сделки с така нареченото 100% финансиране от банката.

Търсене

Промените тук са осезаеми. През последните 6 месеца на 2019 г. превес има при търсенето на двустайни жилища, но през първата половина на 2020 г. се наблюдава повишаване на запитванията за тристайни жилища, с което се изравнява интересът към двустайни и тристайни апартаменти.

Най-много се търсят двустайни до 90 000 евро и тристайни тухлени апартаменти с гараж или паркомясто от 130 000 евро.

Има завишен интерес към имоти и парцели в околностите на  София, като това запазва все още високите пазарни нива и там. По време на извънредното положение се е повишило търсенето на къщи с дворове, дължащо се на факта, че все повече и повече хора се ориентират към работа от вкъщи.

Как се отрази пандемията на пазара на недвижими имоти в България?

Как се отрази пандемията на пазара на недвижими имоти в България?

И какви са прогнозите за жилищата, офисите, индустриални и търговски площи?

Наеми

Наемните нива варират в диапазон от 250 до 400 евро за двустайни и от 400 до 550 евро за тристайни апартаменти. Те претърпяват корекции заради многото имоти, отдавани допреди извънредното положение на пазара на краткосрочни наеми (на платформи Booking и AirBnb), които поради липсата на приход, заради ограниченията за пътуванията, се появяват на пазара за дългосрочни наеми. Това води до рязко повишение на предлагането.

Пловдив

По време на пандемията при пазара на недвижими имоти в Пловдив се наблюдава сериозно затишие по отношение на покупко-продажбите. След края на обявеното извънредното положение, ситуацията рязко се променя. Купувачите търсят основно ново строителство, а покупката на имот става с бързи темпове. Ако за същия период миналата година за оглед и покупка на имот е отнемало около 1-2 месеца, то в момента се осъществяват покупко-продажби в рамките на 2-3 дни.

С предимство се продават двустайни и тристайни имоти с по-ниска цена. Двустайните са основно за инвестиция или за съхранение на парите, тристайните и четиристайните - за живеене.

Както и през изминалите шест месеца, така и в края на миналата годината цените на предлагане в най-предпочитаните райони не са се променили. Най-желаните райони остават Център, където цените на квадратен метър варират от 850-1600 евро/кв.м., Западен и Смирненски - от 750-1050 евро/кв.м. В останалите райони на града цените варират между 600-800 евро/кв.м., като в крайните квартали са от 480 евро/кв.м.

Спад на наемите с около 20 % се наблюдава през изминалия период на извънредно положение, но вече се забелязва засилване на търсенето, като се очаква, че това ще върне на старите нива.

Според данни, публикувани от Националния статистически институт, в Пловдив процентното понижение на броя на сключените сделки през първата половина на 2020 година е 15%, като това са 6711 сключени сделки за същия период миналата година и 5704 за тази.

17% срив на сделките с имоти в София заради пандемията

17% срив на сделките с имоти в София заради пандемията

Пазарът се възстановява след разрушителния април

Българите доминират при покупките на ваканционни имоти

През първата половина на годината експертите наблюдават изцяло интерес от българи кандидат-купувачи заради усложнената ситуация с пътуванията и карантинния период покрай ситуацията с Ковид-19.

Търсят се 2-стайни апартаменти в сегмента от 15000 до 25 000 евро и 3-стайни от 25 000 до 35 000 евро. Купувачите са предимно с кешови средства и търсят бягство от големият град. По-засилен интерес се наблюдава в Южното Черноморие.

Какви бяха цените на имотите в София в най-лошата година след кризата?

Какви бяха цените на имотите в София в най-лошата година след кризата?

Или времето, когато все още се намираха жилища за 500 евро на кв.м.