Шведският град Гьотен има един добре познат проблем за по-малките градчета и села в Европа. Градът е малък, с около 5000 жители, има застаряващо население и ниска раждаемост, но е популярен сред туристите. Той обаче се нуждае от повече жители и има идея как да привлече такива.

Шведският град се опитва да привлече повече жители, като продава земя само за 1 крона (0,08 евро) на квадратен метър, предаде Euronews. Новата кампания е част от проект за подпомагане на Гьотен да привлече нови жители и да компенсира застаряващото население и намаляващата раждаемост.

Парцелите, които се продават се намират из цялата община, предимно в развити райони. Кампанията стартира миналия месец и вече са продадени три парцела, има още желаещи.

Кой може да купи земята?

"Абсолютно всеки е добре дошъл да закупи един от парцелите", заявява местният кмет Йохан Монсон. "Няма правила или изисквания за това кой има право да купува земя. Би било направо фантастично, ако успеем да накараме и хора от чужбина да се интересуват да купуват парцели и тук."

Той не уточнява дали се изисква пребиваване в Швеция или гражданство, но е вероятно само хора, живеещи законно в Швеция, да отговарят на условията.

Изисква се обаче ангажимент за ползване на земята. Купувачите трябва да започнат да строят върху своя парцел в рамките на две години, в противен случай земята се връща на местната община.

"Построяването на къща струва много и цената на земята не е всичко, но е важна част от това", каазва кметът.

Евтините къщи в Италия отново са на мода. Град в сърцето на Сицилия предлага жилища от €3

Евтините къщи в Италия отново са на мода. Град в сърцето на Сицилия предлага жилища от €3

Схемите съживяват градчето

Лихвите в Швеция падат, но семействата все още са внимателни към пазара на имоти.

"Някои от тези парцели се продават от много години, десетилетия, тъй като повече или по-малко са били забравени", обясни още Мансон.

Какво може да предложи Гьотен на жителите?

Гьотен е популярна дестинация за туристи от Швеция и чужденци.

Градът е известен с някои от популярните си забележителности, включително романската църква Husaby Kyrka, историческата забележителност Martorpsfallet с нейния водопад и зоната за диви животни Österplana Hed och Vall.

Това не е единственият град, който предлага парцели с отстъпка. На юг община Хилте стартира подобна кампания по-рано тази година, като продаде 54 парцела на същата цена. Кампанията в Гьотен ще продължи през 2024 и 2025 г.

"След това вероятно няма да продължи, тъй като икономиката най-вероятно ще се върне към нормалното", заявиха от местните власти.