Средната цена на квадратен метър жилище от вторичния пазар в Русия нараства непрекъснато през 2020 г., достигайки 58 хиляди рубли към края на годината (644 евро, при валутен курс 90 рубли за едно евро, бел.ред.). За 12 месеца "квадратът" се е повишил средно с 4 хиляди рубли. Това съобщава "Лента.ру", позовавайки са на материали от анализ на "Авито недвижими имоти".

Както стана ясно от резултатите от проучването, цената на готовите жилища в страната вече се е доближила до психологическата граница от 60 хиляди рубли на квадратен метър. Експертите отбелязват, че старите недвижими имоти поскъпват по-бавно от новопостроените: "вторичните жилища" през 2020 г. добавят 8%, а на новите сгради - 19% към стойността си.

Коронавирус: цените на имотите в Германия продължават да растат въпреки пандемията

Коронавирус: цените на имотите в Германия продължават да растат въпреки пандемията

Въпреки че се очакваше пандемията да доведе до сериозен спад в цените на имотите, те засега остават стабилни. Не е ясно обаче колко дълго това ще продължи, казват експерти. Някои сектори вече са тежко засегнати

"Все още наблюдаваме засилен интерес към закупуването на жилищни недвижими имоти, но темпът на растеж на търсенето се забавя. Може да се заключи, че нарастването на цените на жилищни недвижими имоти постепенно започва да компенсира повишеното търсене и пазарът се движи към равновесие. Все още е трудно да се предскаже кога ще се стабилизира показатели на търсенето и предлагането, "- отбелязват специалистите по обслужване. В "Авито" все още смятат сегашния момент подходящ за изгодна продажба на вторични недвижими имоти на рекордно висока цена.

Според изследването през годината най-значителното увеличение на търсенето на вторични апартаменти в Новосибирск (плюс 81% ), Краснодар (плюс 70%) и Челябинск (плюс 69%).

Как се промениха офертните цени на имотите в София през 2020 г.?

Как се промениха офертните цени на имотите в София през 2020 г.?

И какво предстои за пазара през следващата година

Най-значителното увеличение на цените през последното тримесечие на 2020 г. е регистрирано в Сочи - там "вторичните жилища" са поскъпнали с 27% в сравнение с показателя за четвъртото тримесечие на 2019 г.

Най-високите средни цени за апартаменти от вторичния пазар традиционно се наблюдават в Москва - почти 231 хиляди рубли на квадратен метър (2566 евро за кв.м., бел ред.).

По-рано през януари се прогнозира намаляване на цените на жилищата в Русия през тази година . Според експерти през 2021 г. руският пазар на недвижими имоти ще се охлади - дори ако Централната банка продължи да намалява ключовата ставка и програмата за преференциални ипотеки се удължи при ниво 6,5 процента лихва годишно.