Края на годината обикновено е добър момент за оценки и анализи. А тази година бе изключително динамична и определено не особено типична - предвид на развихрилата се здравна пандемия. Противно на очакванията обаче тя не доведе до срив в цените на недвижимите имоти, въпреки тежките блокировки през пролетта и силното свиване на икономическата активност.

Сега ще погледна към офертните цени на имотите в най-големия и ликвиден пазар в страната - този в столицата. Какво се случи през годината, след като в края на миналата 2019 г. офертните цени на имотите в София, приключиха близо до най-високите си нива от 2008-ма година, точно преди началото на последната имотна криза.

След близо пет години ръст в цените на имотите 2020-та година се превърна в шестата поредна такава. Офертните цени на имотите в един от водещите сайтове за недвижими имоти (imot.bg) смело поглеждат вече към нива от 1 000 евро за квадратен метър и са още по-близо до пиковете си от 2008-ма, като дори ги превишават, при някои типове имоти.

Единственият вид имот, който превишава границата от 1 000 евро за квадратен метър, са четиристайните жилища. Това е само с 28 евро под най-високото им историческо ниво от септември на 2008-ма година.

Двата най-масови типа имоти - двустайните и тристайните, са със средни офертни цени в София от 950 евро. За тристайните жилища това е нов исторически рекорд при офертните цени, които преди кризата отпреди 12 години бяха достигнали исторически връх при 938 евро за квадратен метър.

Малко под рекорда си от 2008-ма година остават офертните цени на двустайните жилища, които тогава достигнаха за момент малко над психологическата граница от 1 000 евро за квадратен метър.

За сравнение, края на миналата година двустайните приключиха при средни офертни цени от 909 евро за квадратен метър, или за годината те са нараснали с близо 5%. Тристайните пък се предлагаха в края на миналата година, при средни нива от 942 евро за квадратен метър, или при тях ръстът е по-малко от 1% в рамките на 2020-та година.

Под върха си от 2008-ма година остават и офертните нива при най-малките имоти в столицата - тези на едностайните. В края на тази година те завършват при нива от 950 евро, при близо 1050 евро през септември на 2008-ма година. За годината едностайните са поскъпнали с близо 2%, на база на офертните си цени.

Истината е, че ръстът в офертните цени на имотите в София става реалност в момент на пандемия, загуба на икономическа активност и работни места. Но тази тенденция на поскъпване на имотите се наблюдава в много страни по света и е свързана с няколко фактора.

На първо място рекордно ниските лихви, които стимулират купувачите на първи имот да направят покупка с ползване на кредит. На второ място опитите на спестителите да диверсифицират от депозити в инвестиции в имоти, отново тласкани от рекордно ниските лихви и в търсене на по-висока доходност.

Проблемът с ръстът на офертните цени обаче може да отблъсне потенциалните купувачи през следващата година заради все по-голямата недостъпност на имотите. От една страна, като положителен фактор, лихвите най-вероятно ще се запазят ниски и през следващата година, но негативните икономически последствия от пандемията, е възможно да продължат да се усещат с пълна сила, както и отложените негативни ефекти (като загуба на работни места, следствие на фалити на малки и средни бизнеси).

В допълнение, очакванията на икономистите са за слабо възстановяване на икономиката на страната ни, далеч под това очаквано в други по-силни икономики, където стимулите бяха много по-големи.

Забавянето в темповете на повишение на цените на имотите, също може да е притеснителен фактор и предвестник на по-трудни времена за пазара на имоти в София. Ако погледнем към историята, ще видим, че поскъпването на имотите е много по-стръмно между 2006 и 2008-ма година (период, през който цените на имотите за квадратен метър се повишават с повече отколкото от 2013-та година до момента, за шест години).

Известни признаци за проблеми се дават и по направление на разрешителните за строеж и броя на въвежданите в експлоатация сгради, което може да е друг сигнал за известно "прегряване на пазара".

Второто нещо, което прави впечатление е, че началото на спада в цените на имотите, при последната криза, се случи след първото тримесечно синхронно понижение в цените на основните типове имоти. Това е един признак, за който инвеститорите могат да следят и ако се случи в началото на следващата година, може да предвещава бъдещи проблеми пред пазара на имоти в София.

Разбира се, пред пазара има и позитивни фактори. За разлика от 2008-ма година, текущите цени на имотите, съпоставими с тогава, се случват при значително повишени доходи за столичани през последните 12 години, което значително подобрява достъпността на имотите (спрямо 2008-ма година, когато достъпността бе изключително ниска). Към това могат да се добавят и далеч по-атрактивните лихвени нива в момента в сравнение с преди 12 години, които са и основен стимули при сделките с недвижими имоти. Докато този фактор е в сила, то инвеститорите в имоти все още няма за какво да се притесняват особено много.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на имоти.