Имотният сектор на най-голямата икономика в Европа вече месеци наред върви надолу. Поръчките на строителните предприемачи удариха рекордно ниски нива, цените на жилищата падат. Сега се оказва, че това не е единственият сегмент, който е в лошо "здравословно" състояние. Цените на търговските имоти в Германия паднаха с 12,1% през последните три месеца на 2023 г. в сравнение с година по-рано - най-големия им спад, според обобщение на банковата асоциация VDP. Това е на фона на затруднената индустрия на имотите в страната, която страда от най-тежката си криза от десетилетия.

От пика им през второто тримесечие 2022-а година, досега цените са със спад от 16,5% според VDP, цитирана от Reuters.

"Все още не се вижда обръщане на тенденцията за цените на имотите, въпреки честите спекулации. Ситуацията ще остане трудна през 2024 г.", коментира главният изпълнителен директор на VDP Йенс Толкмит.

Инвестициите в недвижими имоти в определен сегмент в САЩ сринаха с над 50% на годишна база

Инвестициите в недвижими имоти в определен сегмент в САЩ сринаха с над 50% на годишна база

През четвъртото тримесечие инвестициите в търговски имоти са намалели с 44% на годишна база до 81 милиарда долара

Години наред недвижимите имоти в Европа и особено в Германия бяха на гребена на вълната, защото лихвените проценти падаха, стимулирайки търсенето. Но внезапен скок в лихвите и разходите за строителство тласна някои строителни предприемачи към неплатежоспособност, след като банковото финансиране "пресъхна" и сделките замръзнаха.

Германия е най-тежко засегната досега в Европа в упадъка на имотния сектор, който засегна и Китай, и Съединените щати. Работните места са все по-застрашени и индустрията призова за мерки.