Разликата между цените на жилищата в столицата може да се окаже достатъчна, за да си купи човек втори апартамент. Така, ако в едни квартали имотите се продават на стойности над 1100 евро на квадратен метър, в други те са под 660 евро на кв./м.

Най-скъпи остават жилищата, които са в квартали близо до центъра и с няколко различни алтернативи за транспорт.

На първо място със средна цена на апартаментите от 1200 евро на квадратен метър са "Изток" и "Изгрев", показват данни на консултантската компания "Имотека".

Малко по-ниски остават стойностите в центъра на София и в "Лозенец" - средно по 1190 евро на кв./м. Над 1000 евро са цените на имотите още в "Яворов" и "Гео Милев".

На противоположния полюс са кварталите "Дружба", "Надежда" и "Люлин", където жилищата са на средна стойност под 700 евро на кв./м.

Ценовите нива през цялата 2016 г. се запазват без съществени промени. Налице са ръстове и спадове в рамките на около 2-3% в рамките на годината. Дори по-устойчиви стават нивата във втората половина на периода.

Очакванията за 2017 г. са за стабилни средни цени и за вариации, които ще бъдат в зависимост единствено от частни случаи и единични фактори.

Тук можете да видите средната цена жилищата към декември 2016 година

Квартал средна цена
Манастирски ливади 926
Люлин 672
Дружба 653
Център 1190
Младост 1055
Надежда 631
Изток/Изгрев 1200
Витоша 888
Гоце Делчев 957
Овча Купел 790
Лозенец 1190
Гео Милев 1050
Кръстова вада 895
Красна поляна 726
Сердика 774
Яворов 1092

Зони на интерес

И през 2016 г. най-интересните за купувачите райони са тези по цялата южна дъга от Младост до Овча купел, като търсене има и за зоните с повече затворени комплекси.

Клиентите се интересуват и от Лозенец, Хладилника, Кръстова вада, кв. Витоша, традиционните източни райони - Изгрев, Изток, Дървеница. Южните квартали, особено тези в близост до парка, също привличат вниманието на купувачите. Това е валидно и за районите с настоящи или бъдещи линии на метрото.

Растяща активност

Ръст от около 15% в броя на сключените сделки отчитат още от компанията.

"Очакванията на купувачи и продавачи започнаха да се приближават, особено във втората половина на годината. Това значително улесни преговорите между двете страни, забърза и активира процесите на пазара", казва Явор Пейчев, който е регионален мениджър на Имотека .

Динамиката е видна и от цифрите на компанията - над 50% от купувачите към края на 2016 г. търсят по-малко от един месец преди да стигнат до сключване на сделка. Други 30% от клиентите пък избират в продължение на 1 до 3 месеца преди покупката си. От Имотека очакват тази тенденция да се запази и дори да се засили през 2017 година.

Годината на новото строителство

По този начин от компанията определят изминалата 2016 г. Над 40% от сделките на консултантите са за жилища, които все още нямат Акт 16.

"Правим продажби основно за имоти с Акт 14 или Акт 15, като тези купувачи са добре информирани и се интересуват от репутацията на инвеститора. Покупките са основно за двустайни - около 35%, и тристайни жилища - 43% от всички", коментира Явор Пейчев.

По думите му, както при новото, така и при вече завършеното строителство тенденцията по отношение на намеренията на клиентите е сходна. По-големите имоти - тристайни и многостайни, се купуват за лично ползване. Гарсониерите, едностайните апартаменти и част от двустайните се търсят в по-голяма степен с инвестиционна цел.

"Не са малко хората, които нямат необходимост от имот, но имат малка спестена сума пари, която не желаят да държат в брой. Те решават да купят малък имот, в който да вложат парите си, по техните думи, "на сигурно място" - в едностайно жилище например. Отдаването на такъв имот в София също не представлява трудност, особено ако е на комуникативна локация", обяснява Пейчев.

Купувачът на 2016 г.

Ако допреди около 2-3 години можеха да се очертаят ясни профили на различните групи купувачи, то днес тази задача е значително по-трудна. Причината е, че в условията на активен пазар недвижимите имоти представляват интерес за много широк кръг от хора.

"Купувач днес или поне потенциален такъв на практика е всеки. Най-активни са хората в трудоспособна възраст и с по-устойчиви доходи, които търсят по-добри условия за живеене - това са 25-50-годишните, с малки или големи деца или с намерение за такива. Професиите, които практикува днешният купувач, са наистина разнородни - юристи, счетоводители, ИТ специалисти, спортисти, лекари", казва Явор Пейчев.

По данни на компанията, около половината от клиентите, особено във второто полугодие на 2016 г., купуват със собствени средства. Останалите вземат решението да се сдобият с имот с различен по размер ипотечен кредит.

Финансиране на 80% до 100% от стойността на имота ползват около 10% от хората, толкова е и делът на купувачите със заем в размер на до 30% от общата сума.

Отстъпките не са фактор на пазара през отчитания период, посочват още от Имотека. В повечето случаи те са в размер на до 5000 евро, като най-голям е делът на сделките без компромиси в цената.

Около 10% от покупките през годината са направени с отстъпка в размер на повече от 10 000 евро. Това са редките случаи, в които продавачът е бил склонен да преосмисли предложението си и да го съобрази с пазарните условия.