Общото богатство на американските домакинства продължава да се покачва до рекордни висини през третото тримесечие на 2018 г. благодарение на по-скъпите цени на жилищата и акциите, пише The Wall Street Journal, цитирайки данни на Федералния резерв.

Нетното богатство -- стойността на всички активи като акции и жилища минус задълженията като ипотеки и дълг по кредитни карти -- се покачи с 1,9 процента, или $2,07 трилиона, през третото тримесечие до $109,04 трилиона. През второто тримесечие ръстът бе $2,278 трилиона.

Докладът на Федералния резерв не дават яснота как това богатство е разпределено между домакинствата.

Покачването на цените на жилищата се забавя, отразявайки цялостно охлаждане на този пазар, който представлява една шеста от американската икономика. Стойността на всички недвижими имоти, притежавани от домакинствата, се увеличава с около $298,4 милиарда.

Една от причините за охлаждането може да е покачването на лихвите по кредитите. През септември цените се забавят за шести пореден месец.

Дълговете на американците не спират да растат

Дълговете на американците не спират да растат

Общите заеми се увеличават за 17-то поредно тримесечие въпреки икономическия бум

Въпреки забавянето на този пазар, първите три тримесечия на годината бяха маркирани от силен икономически растеж в САЩ, благодарение на данъчната реформа и увеличените инвестиции.

От юли до септември брутният вътрешен продукт -- стойността на всички продукти и услуги, произведени в икономиката -- се покачи с 3,5 процента на годишна база.

Силният растеж подкрепи и капиталовите пазари през лятото, като стойността на акциите, притежавани от домакинствата, се покачва с около $1,22 трилиона през третото тримесечие.

След неговия край обаче пазарите тръгнаха надолу, създавайки притеснение, че продължилият вече 10 години бичи пазар е към своя край. Ръстът на S&P 500 и Dow Jones Industrial Average за 2018 година бе изтрит.

Богатството на домакинствата достига почти седем пъти техния разполагаем личен доход. Размерът на депозитите достига $9,586 трилиона. Задлъжнялостта също расте по-бързо - с 3,4 процента на годишна база, от 2,9 процента през второто тримесечие.