Особено сега, когато има кредитни карти, много хора са изкушени и харчат повече, отколкото могат да си позволят. 

Най-често това улеснение има отрицателно въздействие върху вашия бюджет, да не говорим че ;често освен основната сум за покупката плащате и лихви по заетите от банката средства.

Подобни ситуации са свързани с явното неумение да се управляват парите, да се планират доходите и разходите.

Такива ситуации са свързани преди всичко с невъзможността да се управляват парите и невъзможността да се планират доходите и разходите. 

Предлагаме някои правила, които ще помогнат за намаляване на месечните разходи. И като резултат не само ще можете да живеете спокойно от заплата до заплата, да изплатите дългове и даже да спестявате някакви пари. 

Снимка 266739

Източник: iStock

1. Дръжте кредитната карта далеч от вас

 Много често хората използват кредитни карти именно защото са много удобни. Не е нужно да броите парите, просто плащате с картата и мислите за последствията по-късно. 

Но това поведение води до натрупване на дългове.

Важно е кредитната карта да бъде отстранена по далеч от вас, така че няма изкушение да я използвате всеки път, когато ви хрумне да купите нещо. 

Доста хора признават, че обичат да купуват неща онлайн, и това се превръща в истинска зависимост, тъй като винаги можете да въведете номера на картата си, без да мислите за финансовите последствия. 

Ето защо е важно да разберете, че такъв тип поведение е причината да натрупате дългове, след което е трудно да ги изплащате. Положете усилия да преодолеете проблема на безконтролното харчене.

2. Правило: изчакайте 24 часа преди да купите харесаното нещо

Посещенията в супермаркети или молове са бедствие, тъй като човек не може да задържи и започва да се купува всичко, което вижда, дори и ако няма неотложна необходимост от тези покупки не съществува. 

Има такива хора, които не спират да пазаруват, докато парите не свършат и са наистина пристрастени към това. 

Ето защо съществуват правила, които помагат да се избегнат импулсивните покупки. Хора, борили се със зависимост към пазаруване споделят своите тайни: изчакайте 24 часа преди да купите харесаната от вас стока.

Мнозина не могат да устоят на различните отстъпки и промоции, но в рамките на 24 часа имате време да обмислите критично нуждата от покупката и да вземете правилно решение. Освен това можете да потърсите допълнителна информация в интернет, като намерите по-изгодно предложение.

Снимка 325490

Източник: iStock

3. Преминете само към плащане в брой 

Много хора използват кредитни карти, но в същото време си проследяват дълговете и не натрупват големи дългове. Но не всички успяват да спазват подобна финансова дисциплина и да подържат баланс между приходите и разходите.

Ето защо е важно да преминете към плащане само в брой. Понякога това помага да намалите разходите си, дори да плащате в брой само за определена категория стоки. 

Например, ако започнете да плащате с налични пари само някои видове основни разходи - храна, забавления, заведения и ресторанти и подаръци, ще усетите разликата след няколко месеца. 

4. Потърсете начини за избягване на изкушенията

 Често животът ни противоречи на нашите финансови цели. 

Или имаме работа, която изисква да се харчат много пари, или живеем в съседство с нашия любим търговски център и или редовно попадаме в ситуации на изкушения, все поводи да се правят големи и доста неоправдани или направо безсмислени разходи.

Във всеки случай, за да се подобри финансовото си положение, е необходимо да се ограничите количеството на тези изкушения. 

Заслужава си усилието, тъй като ще бъде необходимо да промените обичайния начин на живот и навици, но резултатът несъмнено ще ни достави удоволствие и отблагодари финансово.

Снимка 209311

Източник: pixabay.com

5. Започнете да правите бюджет

Ако харчите прекалено много всеки месец, но не можете да разберете как става така, започнете да си правите и изпълнявате месечен бюджет. 

Можете да започнете с това да записвате всичките си разходи в края на дена. И не само по-големите, които харчите, но и тези, които изглеждат незначителни за вас, като например за кафе, сандвичи, сладкиши и дъвки.

Това ще помогне в бъдеще да планирате по добре баланса на приходите и разходите си. Ще видите допусканите слабостите и областите, в които бихте могли да ограничите разходите без да загубите нищо съществено.

6. Водете си отделна сметка за разходи, с които прекалявате

Ако има някои категории покупки, на които наистина не можете да устоите и харчите за тях повече от нормалното, тогава е добре да си "откриете отделни сметки", по които можете да покривате тези разходи. В някои случаи е необходимо това да е отделна банкова, но задължително дебитна карта.

Това ви помогне да си намалите разходите и да не натрупвате нови дългове.

7. Анализирайте разходите си 

Стана дума за това по-горе, но е важно не само като част то съставянето на бюджет, а само по себе си.

Добре е да знаете за кои категории стоки и услуги харчите повече. От кои прищевки трябва да се въздържате, кои неща са по-важни за вас, вместо безсмислено да пилеете парите си.

Снимка 321486

Източник: iStock

8. Потърсете по-евтини варианти за нещата, които искате да купите

 Може да изглежда, че за да спестявате, трябва да се откажете винаги и от всичко, но не така.

Разбира се, имате нужда от нови дрехи и нови джаджи. Важно е обаче не само да ги купите, но и да потърсите по-евтини варианти да ги придобиете.

Следете за промоции, отстъпки и разпродажби, използвайте талони за отстъпки или натрупване на точки. Всичко това ще ви помогне да икономисвате от вашите пари.