Въпреки процъфтяващата икономика през 2018 г. много американци все още се затрудняват да поставят храна на масата.

Една трета от хората в САЩ са "финансово несигурни", според скорошен доклад от мозъчния тръст на Institute for Women"s Policy Research (IWPR). Това означава, че за даден месец те не са в състояние да платят за разходите си за настаняване, грижи за децата, храна и транспорт. Нова графика от финансовия сайт HowMuch.net показва как изглежда това на ниво държава, като разкрива от какви доходи едно семейство се нуждае във всеки щат, за да "остане над водата", пише Marketwatch.

Снимка 396522

Южна Дакота има най-нисък годишен праг за постигане на финансова сигурност с 24 648 щатски долара на домакинство, докато във Вашингтон тоя е най-висок с 50 508 долара. Това означава, че средният човек би трябвало да получи два пъти повече на година, за да покрие разходите си във Вашингтон, отколкото в Южна Дакота. Хавай и Калифорния също са включени като две от най-скъпите места за постигане на финансова стабилност, като стойността за Хавай е 45 456 долара, а за Калифорния - 42 060 щ.д.

Числата се покачват още повече за семействата с деца, показват графиките. "Да имаш деца може да направи икономическата сигурност все по-недостъпна", се казва в доклада.

Ето какво още откроява той:

  • Двама работещи родители с едно малко дете и едно дете в предучилищна възраст ще трябва да изкарат над 101 000 долара годишно, за да имат финансова сигурност в Ню Йорк и над 105 000 долара в Масачузетс.
  • Във Вашингтон прагът за финансова сигурност скочи до 124 000 долара за семейства с деца. Междувременно, в Южна Дакота същото семейство ще трябва да изкара 61 000 долара, за да остане на повърхността.

Данните идват в момент когато подоходното неравенството в САЩ достига до нови висоти, а семействата от средната класа продължават да се затрудняват значително. Един от всеки 10 възрастни (почти 15 милиона души) и едно от шест деца в САЩ са си лягали гладни в някакъв момент в последните 3 години, се казва в доклад на НПО-то Hunger Free America, публикуван през декември.

Снимка 396523

Финансова несигурност може да се ускори, ако повече работници не започнат да се възползват от скромния ръст на заплатите, който се случи тази година, казва Мелиса Ботеак, старши вицепрезидент на програмата " от Бедност към благополучие" в Center for American Progress.

"Корпорациите, които току-що получиха голямо намаление на данъците, го използват, за да изкупят корпоративни акции и да дадат повече пари на акционерите, вместо да дават на работниците повишения", казва тя. "В същото време Конгресът не успя да повиши минималната заплата на нивото на бедност."