Колко трябва да сте спестили за спокойно пенсиониране? Ще погледна на този въпрос, като се обърнем към ситуацията и съветите на американските финансови експерти, като ще се опитам да приведа тези съвети, съобразени с родната действителност и доходи.

Как стоят нещата в САЩ?

За комфортно пенсиониране средният работещ американец трябва да спести поне 386 100 долара, според нова класация на Blacktower Financial Management Group.

За да стигне дотам, работещ възрастен, който печели средната годишна заплата от 46 800 долара, трябва да започне да спестява по 8 775 долара годишно от 23 до 67-годишна възраст. Blacktower изчислява, че човек ще се нуждае от 75% от средната годишна заплата при пенсиониране.

Но тази цел може да бъде трудно постижима всяка година, особено в началото на кариерата ви, според един финансов експерт. Например, средното, което изкарва 20-24-годишен е 31 460 долара годишно, според Бюрото на статистиката на труда, така че те трябва да заделят почти 28% от това, което изкарват.

"Това не е нещо, което можем да считаме за нормално", според Брандън Ренфро, асистент по финанси по Университета в Източен Тексас. "Особено трудно е някой в 20-те си години да пести 25% от заплатата си."

Пестене по време на пандемия

Безпрецедентната пандемия на коронавирус също подкопава способността на много американци да спестяват. Близо 15% от американците нямаха работа през април, а повече от половината американци започват да теглят от пенсионната си сметка - без да допринасят повече - или обмислят преместването й.

Американците изтеглиха средно 5 500 долара от спестяванията си през април, или 60% от целевата годишна ставка, която препоръчва Blacktower. Законодателството за облекчаване на коронавируса облекчи правилата за предсрочно изтегляне от планове 401 (k), така че американците, изправени пред финансови затруднения по време на избухването на COVID-19, имат повече възможности за получаване на пари в брой.

Как стоят нещата в България?

Ако се обърнем към средния доход на българите от 1 350 лева на месец, или 16 200 лева на година, и приемем, че след пенсиониране хората трябва да заместят 75% от този доход (няма да навлизам в спорове дали тези средства ще са достатъчни за подсигуряване на нормален живот след пенсия), за да живеят нормално, то сметките изглеждат горе-долу така, на база на изчисленията за американците.

На средният американец се препоръчва да има в пенсионната си сметка 8.25 годишни средни заплати. Това за средния българин, въз основа на неговите доходи, се равнява на 133 650 лева.

За да постигне тази сума, на база на препоръките към американците, средният българин трябва да пести по 3 108 лева на година, или по 259 лева на месец между 23 и 67-годишна възраст. Всеки сам преценява за себе си дали тази сума е много, малко, или пък 75% заместване на дохода му е твърде малко.

Определено спестяванията на българите също ще бъдат засегнати от пандемията. За разлика от американците обаче, които получават сериозна помощ от правителството и могат да бъркат в "кацата с мед" на своите пенсионни спестявания, българите нямат подобни привилегии. Със сигурност безработицата и у нас ще се повиши сериозно заради пандемията, а на много от българите също им се налага да посягат към спестяванията си, за да преодолеят трудните времена.