Често хората които току що са се пенсионирали, се оказват в ситуация, в която срещат редица неочаквани трудности. Ето някои неприятни изненади, на които можете да се натъкнете, когато спрете да работите и за които може и да не подозирате преди това:

  1. Не знаете какво да правите с цялото това свободно време

Може да ви привлича идеята да сте свободен по цял ден. За хората свикнали да се натоварват обаче и да работят под стрес, това може да стане доста скучно след първия месец, или два.

Не е казано, че когато навършите пенсионна възраст задължително трябва да излезете от пазара на труда. Добре обмислете дали наистина искате да излезете от трудовия пазар и си направете планове какво точно да правите в свободното си време.

Мислете по следния начин - доброто планиране е половината от добре свършената работа. Ако нямате идея какво ще правите, когато се пенсионирате, може би е по-добре да не прибързвате.

  1. Отдалечеността от семейството може да е проблем

Може да ви се струва, като добра идея да отидете да живеете на село, или пък в града на "вашите мечти". Често това обаче, затруднява връзката със семейството и децата и внуците.

В допълнение, трябва да сте сигурни, че там където отивате ще имате достъп до качествено здравеопазване и инфраструктура, което може да e ключов момент в решението ви да се "преселите".

Задайте си въпросите - "Ще има ли кой да ми помага, ако се наложи?", "Има ли болница, аптеки и магазини в близост?", "Има ли удобен транспорт до най-близките ви роднини?" и др.

  1. Няма точкова система, която да следвате, когато се пенсионирате

Хората, които работят или учат, следват ясно определени правила и знаят, че определено поведение води до съответни резултати, бонуси или наказания. Така, ние неусетно свикваме да се съобразяваме с определени норми и правила на поведени.

След пенсионирането обаче, няма подобни правила, към които да се придържате. Това остава някои, от току що пенсиониралите се хора, доста объркани и несигурни. Подобна несигурност може да доведе, дори до "депресия".

  1. Трябва да имате планове

Ако нямате ясно определени планове, какво точно да правите, то може лесно да привикнете към непродуктивни действия, които да запълват времето ви. Около 80% от младите например, нямат планове какво ще правят, след като се пенсионират, както и как ще изглежда ежедневния им начин на живот.

Проблемът е, че и голяма част от хората, в предпенсионна възраст, също не са наясно какво точно искат да правят...

  1. Достъпът до кредити става сериозно ограничен

Много от новите пенсионери не осъзнават факта, че кредитираното е базирано на доход, а не на активи.

Ето защо те често срещат проблеми, когато искат да теглят ипотечен или потребителски кредит, поради ниския доход с който разполагат, дори и въпреки че могат да имат много активи.

  1. Не могат да имат всичко

Една от най-големите заблуди сред повечето хора, на които им предстои да се пенсионират, е че ще се пенсионират здрави, със семейството и приятелите си наоколо, както и достатъчно средства, които да им стигнат за десетилетия напред.

За съжаление, практиката сочи, че често не всичко от това е възможно.

  1. Части на тялото и чувствата също понякога се пенсионират

Много хора си мислят, че ще са също толкова физически активни, както и на средна възраст например. Нерядко обаче, пенсионирането се свързва и с пенсиониране на част от тялото.