Когато повечето хора мислят как да изградят голямо богатство на фондовата борса, те мислят обикновено за Уорън Бъфет и неговия подход. Намирате страхотна акция, държите я дългосрочно и силата на растежа в цената ви прави богати. Математиката е неизбежна и звучи доста лесно, но трудността да се намери страхотна акция, при това за дългосрочен период от време, е силно подценена.

Винаги е просто в ретроспекция. Просто поглеждате назад и виждате как задържането на акциите на Apple (AAPL), Microsoft (MSFT) или Amazon (AMZN) години наред е бил лесен начин за натрупване на голямо богатство. Много по-сложният въпрос е какви са еквивалентите на тези компании през следващите десетилетия? Няма нищо по-трудно в инвестирането от намирането на следващия Apple или Amazon. Дори самият Бъфет казва, че само шепа такива възможности се случват през живота.

Това, за което много рядко чуваме, е големият риск от дългосрочно инвестиране, ако изберете неправилните акции. Никой не говори за "страхотните" акции, които е държал години наред, преди да разбере, че те не са нищо особено. А алтернативната цена на този риск е огромна. Възможно е да не понесете никаква действителна загуба, но да имате много високи "алтернативни разходи", което означава, че сметката ви не е растяла заедно с пазара и не е трупала богатство.

Лесно е да се пренебрегне как действително работи трупането на богатство. Повечето хора смятат, че това се отнася само до покупката на един актив и неговото задържане твърде дълго време. Но това е само един от начините да използвате мощта на натрупването и той работи чудесно, ако изберете правилния актив.

Друг начин е да се съсредоточите върху поддържането на сметката си близо до максимумите й и постоянна доходност през годините. Всъщност няма значение какво притежавате в определен момент, стига да продължавате да намирате печеливши сделки и инвестиции.

Силата на сложното олихвяване е много повече функция на управлението на парите и риска, отколкото всичко друго. Тук със сигурност помага да изберете правилните инвестиции, но това, което е по-важно е, да имате постоянен възходящ напредък във вашата сметка. Бихте могли да притежавате различни акции всеки ден и стига акаунтът ви да продължава да расте, ще се възползвате от сложното олихвяване.

Един от проблемите, с които се сблъскват трейдъри и инвеститори в крайна сметка е, че става все по-трудно да задържат парите си изцяло вложени в най-продуктивните сделки и инвестиции. Някои инвеститори, като Уорън Бъфет, трябва да се придържат към големи основни позиции, в противен случай те никога няма да могат да вложи парите си да работят за тях (поради големия им размер).

Най-голямото предизвикателство, което ще срещнете при използването на силата на сложното олихвяване, е да намерите правилните инвестиции за капитала си. Много експерти са на мнение, че можете да намерите повече начини да постигнете растеж на акаунта си, ако използвате краткосрочен подход, вместо да хвърляте зарове за заемане на няколко големи позиции в продължение на години.

За да изградите голямо богатство се съсредоточете върху поддържането на вашите сметки близо до техните най-високи стойности. Така впрягате силата на сложното олихвяване. Ще има моменти, в които няма да постигате голям напредък, но ако избягвате силно непродуктивната работа по възстановяване на големи загуби, ще имате невероятни резултати.

Избирането на страхотна акция за много дълго време е фантастичен начин да забогатеете, но е изключително трудно и сложно начинание, като в същото време носи висок риск. Управлението на акаунта, което се фокусира върху поддържането на постоянна възходяща линия, също е трудна, но много по-малко рискова задача.

Вземете за пример описаните от много гениални инвеститори начини за насочване на средства към пазарите, посредством широкодиверсифицирани нискоразходни индексни фондове, като например базирани на S&P 500 такива. Това според Бъфет е най-добрият възможен вариант за инвестиции за индивидуалните трейдъри.

Ако инвестирате в нискоразходен индексен фонд, където не слагате всичките си пари наведнъж, а правите това в продължение на 10 години, вие ще се представите по-добре от 90% от хората (поне на база историята), смята още Бъфет.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи.