Много се говори, че депозитите са лоша форма за това да държите спестяванията си, като има много по-добри инвестиционни алтернативи. Аз ще предприема малко по-различен подход и ще кажа, че това в известна степен е така и не е така...

Първо, не трябва да се забравя, че основната част от хората държат средствата си на депозит, не в търсене на доходност (от инвестиционна гредна точка), а в търсене на сигурност за трудно препечелените си средства. 

В допълнение много от депозантите ги държат временно там, докато намерят по-добри и сигурни инвестиционни алтернативи, било то за планирана покупката на имот, или развиване на собствен бизнес.

Много експерти правят грешката да гледат дългосрочното историческо представяне на определени класове активи и да го екстраполират за бъдещото им представяне, като това сравняват с доходността на депозитите. Или казано по друг начин, казват - "ако бяхте държали средствата си в акции последните двадесет години, сте щели да правите по 10% годишна доходност. Т.е. ако правите тази доходност през следващите 20 години..., защо да държите средствата си на депозит?"

Това обаче, е класическа грешка в инвестирането (или по-скоро, добра форма на реклама за финансовата индустиря). Това, което трябва да правим е да гледаме перспективите пред различните инвестиционни класове активи от тук нататък..., а не да екстраполираме миналото им представяне в бъдеще. Анализаторите не веднъж са доказвали, че не са особено добри в краткосрочните си прогнози за цените на ключови активи, а какво да кажем за дългосрочните такива...

Каква е реалността?

Факт е, че в дългосрочен хоризонт депозитите не са добро решение за вашите спестявания. Това, че инфлацията е ниска в момента, не означава, че ще се запази такава и в бъдеще. А инфлация от 3% на година, означава, че вашите средства ще загубят половината от покупателната си способност след 24 години. Или казано по друг начин, ако не се застраховате, срещу потенциална инфлация, дългосрочните ви спестявания са сериозно застрашени.

Предвид на липса на перспективи пред лихвите по депозитите да се повишават в бъдеще (заради голямата депозитна база и натискът от ниските лихви в еврозоната), то много е вероятно в един момент депозантите (подобно на тези в Европа), да започнат да губят от това да държат средствата си в банките.

Всъщност, в подобна ситуация, вече са хората с малки депозити, които след начисляване на банковите такси, вече са платили повече на банката си, отколкото са получили от нея, следствие на изплатени лихви по депозитите. 

Вече съм застъпвал въпроса, колко е важна дългосрочната доходност за капитализарането на спестените средства и подсигуряване на нормален живот след пенсиониране.

Изборът обаче, трябва да е много внимателен, защото както историята доказва вече не веднъж, инвестиции в даден клас активи може да инициира съществени капиталови загуби, или най-малкото продължителен период в който ще трябва да неутрализирате натрупания отрицателен финансов резултат.

Та какви са основните алтернативи на депозитите и техните перспективи:

Имотите

Безспорно имотите са най-разбираеми за българите. Моментът за покупка на имот с инвестиционна цел определено не е лош в момента. Въпреки ръста в цените на имотите с около 20 процента през последните две години, добрите моменти за пазара може и да продължат.

Разбира се инвеститорите не бива да се надяват на подобни капиталови печалби през следващите няколко години, като ръстът в цените със сигурност ще се забави. Най-голямото преимущество на покупката на имот в момента е изключително добрата доходност от наем, която те предоставят. При нива от около 5%, доходността от отдаването на имоти под наем в големите градове е изключително добро постижение, което само по себе си е невъзможно да се постигне от депозит.

Тези пет процента си имат и своята цена. Необходимо е да отделяте време да се занимавате с наематели; доходността в известна степен се понижава от плащането на данъци и такси, поддръжката и риска от това имота да остане известно време незает.

За достъпността на имотите у нас, можем да посочим едно сравнение между София и останалите столици на страните от ЦИЕ. Средният доход на софиянец, купува 0.69 кв. м. жилищна площ, при средно 0.56 квадратни метра във всички столици в ЦИЕ. За сравнение средния доход в Братислава и Прага, купува едва 0.5 квадратни метра. Това е добър признак за бъдещото представяне на имотите, или поне намалява риска от сериозна обезценка на тези активи.

Към инвестициите в недвижими имоти можете да подходите по още два начина. Можете да се насочите към дружества със специална инвестиционна цел на международните пазари, носещи стабилен доход под формата на дивидент. Можете да предпочетете и инвестиции в дружества със специална инвестиционна цел, инвестиращи в земеделска земя у нас, които също се отличават със завиден дивидент.

Международните фондови пазари

Преценете си, готови ли сте за повече риск (т.е. потенциална загуба от 20-30%). Ако отговорът е "не", то фондовите пазари определено може да не са за вас. Да, най-вероятно чувате новини от сорта на това, че световните борсови индекси, са при нови рекордни стойности. Или пък, че биткойнът е поскъпнал със 100%, при това само от началото на годината. Но знаете ли изобщо какво е биткойн!?

Няма как да не отбележим и горещите новини напоследък, че индексът на сините чипове SOFIX се повиши с над 50% за последната една година. И това си е сериозно постижение, което поставя индексът сред водещите по представяне, световни борсови индекси. И все пак... към пазара трябва да пристъпвате с ясно съзнание, че не бива да екстраполирате миналите резултати в бъдеще.

Да, вярно е, че в исторически аспект фондовите пазари са носили на инвеститорите най-добрата доходност сред всички инвестиционни класове, но също така е вярно, че те са далеч по-волатилни от другите инвестиционни алтернативи, които са налице. А вие готов ли сте да видите как инвестицията ви пада с 30% и да не я закриете в очакване на по-добри времена. Защото такива най-вероятно ще настъпят, но е възможно това да се случи след много години. Бичият пазар за щатските индекси е вече в своята седма година, което е далеч по-дълго от средния подобен пазар в дългосрочен план.

Биткойнът, регистрира понижение от 2 800 долара, до 1 700, само за три дни, или загуба от близо 40%. Да, после се върна отново при нива над 2 800 долара. Въпросът е вие дали бихте преживели подобно понижение.

В допълнение, предвид на факта, че щатските индекси са близо до исторически рекорди, а Фед е в началото на нов цикъл на повишение на лихвите, то следващите няколко години може да не са особено добри за инвеститорите и тяхната доходност. Трябва да отчетем и факта, че навлязохме в шестте месеца с традиционно най-слабо представяне за щатските пазари, за каквото се приема периода между май и ноември.

Българският фондов пазар

Защо отделяме родния капиталов пазар като самостоятелна алтернатива извън международните фондови пазари ли? Защото той няма нищо общо с движението им през последните, да кажем седем години. А ръстът му с доброто представяне на международните пазари, съвпадна само през последната една година.

Българският фондов пазар не бива да се неглижира с лека ръка от депозантите. Дори напротив. Според мен той дава добри перспективи пред тях за по-добра доходност от депозитите в средносрочен план, като е добра алтернатива и за хората, които обмислят инвестиции в недвижими имоти.

Защо с имотите?

Както вече споменах, пазарът на имоти и акции са доста свързани в представянето си. Ако смятате, че имотите ще продължат да поскъпват, то да погледнете към акциите, може би въобще не е лошо решение.

В допълнение има дивидентни компании, които изплащат не лош дивидент, съпоставим с този на доходността от имоти. И тук обаче, трябва да сте много внимателни, предвид на това, че изтървахте първите 50% ръст на пазара. И докато това не означава, че повишението е изчерпано, може да станем свидетели и на периоди на корекции за пазара. Вместо да ви плашат обаче, можете да гледате на тях, като на добра възможност да си купувате добри активи на по-ниски цени. Както казва Бъфет - "Бъдете алчни, когато другите ги е страх".

Злато

Изтъркано, или не, златото отново може да заблести през следващите години. Поне такова мнение изразяват много от международните анализатори. Според JPMorgan, златото навлиза в нов дългосрочен бичи пазар. При всички положения, ако сте сред тези, които очакват волатилност на международните фондови пазари, то златото в такъв случай може би е не лош вариант за вас. Благородният метал се отличава с традиционно добро представяне в лоши моменти за фондовите пазари. 

А какво означава точно "дългосрочен бичи пазар". Според много есперти, металът може да се насочи към тест на върха си от около 1 900 долара, в най-оптимистичният вариант за него и при много лошо развитие на световните борси.

Валута

От валутни спекулации може да спечелите, но и да загубите. Отново тук подобно на фондовите пазари, трябва да можете да прецените какъв точно риск сте склонни да поемете. Подобно на инвестициите на международните фондови пазари, депозитите като че ли изглеждат по-сигурната и добра инвестиционна алтернатива в момента. Само ще припомним един факт. Много от жителите на ЦИЕ, подмамени от по-ниските лихвени проценти на кредити в швейцарски франкове, теглиха кредити за покупка на недвижими имоти в швецарска валута в началото на новия век.

Така неусетно и без дори да искат, те се превърнаха във валутни спекуланти и то залагайки имотите си срещу това. Последвалото през годините безпрецедентно поскъпване на швейцарския франк, доведе до това много от тях да загубят имотите си поради невъзможността да обслужват поскъпналите си в местна валута кредити. Така, че много внимавайте с валутните спекулации.

Собствен бизнес

Ако имате добре обмислена идея и сте си направили сериозен бизнес-план, то това може да е най-добрата алтернатива за вашите спестявания. Разбира се трябва да сте много разумни, защото процентът на фалиралите предприемачи е много голям. В допълнение пазарът в България е сравнително малък и често на бизнесите им е много трудно да пробият на местно ниво. Благодарение на глобализацията обаче, не е задължително бизнесът ви да е насочен само към страната ни. Интернет дава много възможности, особено за хора с конкурентни предимства.

А може би вие сте следващият Марк Закърбърг?