Кметът на Барселона, Хауме Колбони, планира да премахне всички туристически апартаменти в града до 2028 г. Неговата цел е да не поднови нито един от съществуващите 10 101 лиценза за такива апартаменти. Според него тази мярка ще помогне за решаване на проблема с недостига на жилища и високите наеми в Барселона, които в момента са средно над 1100 евро на месец.

За да постигне тази цел, градският съвет ще използва закон, приет от каталунските власти през 2023 г., който позволява на общините да не подновяват лицензи за туристически апартаменти. Тези лицензи ще изтекат през ноември 2028 г. Съветът планира също така да премахне концепцията за туристически апартаменти от специалния план за градско планиране на Барселона, започвайки от януари 2025 г.

В момента в Барселона има 10 101 туристически апартамента, и този брой почти не се е променил от 2015 г., когато Ада Колау стана кмет и замрази издаването на нови лицензи. Законът, приет в края на 2023 г., позволява на общините да ограничават срока на лицензите, което ще помогне на Барселона да изпълни своите планове.

Кметът Колбони също така обяви промени в политиката за социални жилища. От 2018 г. съществува правило, което изисква 30% от новите жилищни проекти да бъдат за социални жилища. Въпреки това, този закон се оказа провал за социалистите и не е довел до очакваните резултати и сега ще бъде променен, за да стане по-гъвкав. Единственият ефект от мярката бе по-ниска строителна активност от предприемачите. Например, социалните жилища ще могат да се разпределят в различни сгради или квартали, а основните ремонти няма да бъдат обект на това изискване.

Различните политически партии имат различни реакции към плана на Колбони. Партията ERC подкрепя идеята, докато Junts я критикува като "импровизирана и идеологическа". Организацията на собствениците на туристически апартаменти, Apartur, също се противопоставя на плана, твърдейки, че той ще доведе до увеличаване на незаконните апартаменти и ще навреди на семейния туризъм. От ограниченията ще пострадат и платформи като AirBNB и Booking, които са най-често използвани за отдаването на частни жилища за краткосрочни наеми на туристи.

Барселона дава 1 месец празните жилища в града да бъдат пуснати под наем. В противен случай ги придобива

Европейски град дава 1 месец празните жилища да бъдат пуснати под наем. Ако не, ги придобива

В противен случай местната власт има право да купи тези жилища срещу 50% от пазарната им стойност

Барселона е едма от най-популярните туристически дестинации в Европа, като неизменно е в топ 5 на най-посещаваните градове на континента. През 2023 г., градът бе посетен от около 12 милиона туристи. Туризмът носи значителни приходи на града, които съставляват значителна част от икономиката на Барселона. През 2019 година приходите от туризъм достигнаха приблизително 12 милиарда евро.

Големият брой туристи има своите положителни и отрицателни страни. От една страна, туризмът създава работни места и подпомага местната икономика. От друга страна, голямата концентрация на туристи води до проблеми като пренаселеност, повишаване на цените на наемите и жилищата, както и негативно въздействие върху качеството на живот на местните жители.

Барселона се насочва към още по-строг контрол на наемите

Барселона се насочва към още по-строг контрол на наемите

Цените на жилищата там подскочиха с 50% за пет години