След като цените на жилищата в Барселона подскочиха с над 50 процента за последните пет години, градската управа въвежда най-агресивния контрол на наемите в страната, пише Bloomberg.

Според заповед, публикувана миналата седмица, наемодателите ще трябва да преговорят наемите възоснова на предварително посочени бенчмаркови цени за имотите в най-привлекателните квартали. Новата регулация следва поставен през март таван на повишенията на наемите, който следва инфлацията, която в момента е 1,5 процента.

Най-горещите имотни пазари в Испания - Мадрид, Барселона, Валенсия и други - привлякоха капитал от чуждестранни инвеститори като Blackstone, Cerberus и други в последните години, след като множество наемодатели решиха да се насочат към предлагането на места за настаняване на туристи. Прогресивните партии, които поеха контрол над управлението на града, обвиняват именно чужденците за ръста.

Правилата бяха написани от правителството в Каталуния и позволяват подобен контрол и в по-малките градове, но освен в Мадрид и Барселона, останалите все още не могат да се възстановят от срива на цените между 2008 и 2013. В цяла Испания наемите са нараснали с 2,3 процента за последните пет години, докато инфлацията е била 3,4 процента.

В Берлин искат национализация, а САЩ започва да се меси в цената на наемите

В Берлин искат национализация, а САЩ започва да се меси в цената на наемите

Жилищната криза, обвханала света заради ниските лихви, се разраства и ражда непазарни мерки