Това лято, когато светът постепенно излиза от блокирането заради Covid-19 все повече служители започват да се връщат физически на работното си място. Поне в някои дни от седмицата. Това е факт както отвъд океана, така и в Европа, включително и у нас. Според британски анализ, проведен от Асоциацията на НR специалистите, на прага на лятото повечето работодатели трябва да се справят някои уникални проблеми, породени от пандемията. Ето 6 от тях:

Четири начина, чрез които работодателите да насърчат завръщането в офиса

Четири начина, чрез които работодателите да насърчат завръщането в офиса

Какво е нужно, за да се намалят усещанията за тревожност и стрес?

                       1.Управление на завръщането в офиса

Когато компаниите започнат да връщат служителите физически на работното място, все едно дали за постоянно или хибридно, е изключително важно вторите да са убедени, че здравето им е защитено. Тоест, ще бъде важно да се гарантира, че се спазват мерките за сигурност срещу Covid-19 и че служителите получават насоки относно очакванията за поведение в офис сградите като използването на маски или ако е нужно тестване и

социално дистанциране. Понастоящем работодателите ще трябва да са внимателни към притесненията на своите служители и да бъдат готови да подкрепят онези от тях, които се притесняват да се върнат физически на работа.

                       2.Ваксинации

Работодателите са длъжни да осигурят, доколкото това е осъществимо, здравето и безопасността по време на работа. Според британските специалисти по човешки ресурси, насърчаването на служителите да бъдат ваксинирани, за да се предпазят от коронавирус и за да пазят останалите, може и да бъде разумна стъпка за намаляването на риска от заразяване. И все пак тук трябва да се действа много внимателно, защото дали човек иска да се ваксинира или не, това е изцяло негово лично право.

                      3.Големите спортни събития

Това лято има две големи спортни събития, които бяха отложени през 2020-а година. Евро 2020, което се провежда в момента и Олимпийските игри в Токио, които предстоят. Мениджърите трябва да са наясно, че даването на известно свободно време за гледане на спортни събития ще бъде от полза за сплотяването на колектива в работна среда.

Едва 17 на 100 от българските работодатели не прилагат дистанционна работа

Едва 17 на 100 от българските работодатели не прилагат дистанционна работа

Според анкета на БСК половината от работодателите биха запазили работата от разстояние

                    4.Дрескодът

Където и когато е възможно, няма да е лошо работодателите да облекчат малко дрескода си през лятото, особено тогава, когато навън е наистина топло. Освен да разрешават това на хората, които работят за тях, хубаво е и те самите да дават пример. За служителите, които продължават да работят повече дистанционно , напомнянето за очакванията за облекло и външен вид, когато се появяват присъствено, също може да бъде от полза.

                  5.Температура на работното място

Приетите в цивилизационния свят стандарти за здравето, безопасността и благосъстоянието на хората по време на работа казват, че температурата на работното място трябва да бъде "разумна". А това означава нито прекалено горещо, нито прекалено студено. Разбира се, че това е относително, но според лекарите най-приятната температура за човешкия организъм е 21 градуса по Целзий. Предвид пандемията обаче, е много важно климатиците да се чистят често, а офисите да се проветряват, в случай, че имат прозорци.

                 6.Осъзнаването на промяната

Работодателите не бива да мислят, че хората, които дълго време вече са свикнали да работят извън офиса са същите, които са го напуснали да кажем през март 2020-а година. Те вече са променени, те вече са свикнали да не са в строго работна среда от 9 до 5 и всъщност в това няма нищо лошо. Най-добрият начин, който правят повечето компании в момента е да насърчават хибридния модел на работа - не повече от два или три дни в офиса. А това как служителите да се мотивират да идват с желание на работа е най-голямото предизвикателство за всеки работодател. Едно обаче е ясно - днес то не може и не трябва да става чрез заповеди.

Как да печелите пари като дигитален номад?

Как да печелите пари като дигитален номад?

През следващите 10 години около 40 на 100 от хората ще работят от разстояние