Когато не говори за мисии до Марс, самоуправляващи се автомобили и свобода на словото в Twitter, Илон Мъск има някои изненадващо практични съвети за младите хора.

Неотдавна главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX препоръча на младите хора никога да не избират кариера въз основа на това дали тя може да ги направи известни или не. По думите те трябва да се съсредоточат върху нещо много по-просто: "Намерете работа, в която бихте били добри и която да отговаря на уменията, които сте придобили с времето", цитиран от CNBC.

"Не се опитвайте да бъдете лидер, само защото смятате, че е това е правилно, каза Мъск. "Много често хората, които искате за лидери, са точно тези, които не искат да бъдат лидери."

Идеята, че жадните за власт хора не са добри шефове, е подкрепена и от научни изследвания: миналата година изследователи от Техническия университет в Мюнхен установиха, че "силно нарцистичните лидери могат да провалят работата на екипа". Проучване от 2015 г. пък, публикувано в Journal of Academy of Management, установи, че скромните и съпричастни лидери често подобряват работата на екипа.

Финансовите съвети, които милениалите дават на поколението Z

Финансовите съвети, които милениалите дават на поколението Z

Спестяване и планиране на финансите - сред най-важното

За да бъдат именно такива лидери, Мъск посъветва младите хора да се съсредоточат върху работата и да вярват, че доброто им представяне ще им помогне да се издигнат по кариерната стълбица. Желанието да бъдеш в светлината на прожекторите може би няма да помогне според милиардера.

Самият Мъск не е искал да бъда предприемач в технологичната сфера: след като завършва Wharton School на Университета на Пенсилвания през 1997 г., той кандидатства и е отхвърлен от работа в Netscape - компания за интернет софтуер в Силициевата долина.

Според според биографична книга от 2015 г. "Илън Мъск: Tesla, SpaceX и търсенето на фантастично бъдеще", той вероятно не е получил работата, защото не е имал диплома по компютърни науки, което по същество го принуждава да се занимава с предприемачество като единствения начин да си намери работа в областта на технологиите.

Как да постигаме успехи: Съвети от 10 известни милиардери

Как да постигаме успехи: Съвети от 10 известни милиардери

Според Бил Гейтс е важно с какви хора се обграждате, Бъфет съветва да инвестирате в себе си, а Зукърбърг да рискувате

Мъск и брат му Кимбъл продадоха първата си компания за уеб софтуер Zip2 на вече несъществуващата компютърна компания Compaq през 1999 г. за приблизително 300 милиона долара. Мъск използва тези пари, за да стартира X.com, който в крайна сметка се превърна в PayPal.

Илон Мъск е шеф на компаниите SpaceX и Tesla, а също така играе важна роля в други компании, които е основал, като The Boring Company и Neuralink.