Главният изпълнителен директор и съосновател на турската компания за доставка на храна Yemeksepeti плати 27 млн. долара на 114 свои служители, след като продаде фирмата за 589 млн. долара.

Невзат Айдън обяснил, че служителите му заслужават да се облагодетелстват от купуването на компанията от немската Delivery Hero.

„Успехът на Yemeksepeti не се случи за една нощ и много хора участваха в това пътуване със своята усърдна работа и талант", каза той пред CNNMoney.

Стартъп компанията била открита преди 15 години от Айдън и трима негови колеги. Сега в нея работят 370 служители, които доставят над 3 млн. ястия всеки месец.

Бонусите възлизат на средно около 237 000 долара.

Невзат Айдън е платил на работещите в компанията от своя дял от печалбата от продажбата, пресмятайки колко трябва да получи всеки един от тях на база на представянето им, колко дълго са работили за фирмата и бъдещия им потенциал в нея. Служителите на компанията получават между 1000 и 2000 долара на месец.

Това означава, че средното заплащане е близо 150 пъти повече от месечната им заплата, което надминава средния бонус на Уолстрийт за 2014 г. с 65 000 долара.

Yemeksepeti е една от най-успешните технологични марки в Турция. Компанията оперира и в Обединените Арабски Емирства, Саудитска Арабия, Ливан, Оман, Катар и Йордания.

Компанията Delivery Hero, която купи Yemeksepeti, заяви, че планът за бонусите е бил решен преди придобиването, но одобрява идеята.

„Успехът на компании като Delivery Hero и Yemeksepeti се дължи на невероятна култура на компаниите, където страхотни хора винаги полагат повече усилия. Ще продължим и в бъдеще да споделяме част от успеха с такива хора", увери представителят Бодо фон Браунмюл.

Невзат Айдън е получил повишение и освен че остава главен изпълнителен директор на Yemeksepeti, ще бъде част и от изпълнителния съвет на Delivery Hero.

Той продължава да вярвам, че екипът му трябва да бъде поощряван при всички бъдещи успехи на фирмата.

„Вярвам в работата в екип и вярвам, че успехът е много по-приятен и великолепен, когато е споделен с останалите хора от екипа", подчерта Невзат Айдън.