Голяма разпродажба на активи за попълване на банковите капитали се очаква в Европа в близко време, прогнозира в Давос председателят на управителния съвет на руската банка Сбербанк Герман Греф, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА. Според него това е най-реалистичният начин за попълване на капитала на европейските банки.

Той посочи, че проблемите на европейската банкова система не са критични и могат да бъдат решени, но не са лесни. Греф потвърди изказаното от други участници мнение, че проблемите на американските и европейските банки не са толкова сериозни и необходимостта от капитализация се измерва не в стотици, а в десетки милиарди долари.

Банкерът обаче призова това да се разглежда в контекста на три важни тенденции: първо - нарастващите изисквания към капитала при прилагането на споразумението Базел-3, второ - тежката ситуация на пазара от гледна точка набиране на допълнителен капитал, и трето - общата тенденция на свиване на търсенето на кредити, което поставя под въпрос печалбите на банките и увеличението на активите им в Европа.