Германската компания "Аурубис" стартира у нас нова инвестиционна програма на стойност 800 млн. лева в медодобивния си завод край Пирдоп и Златица, която ще осъществява в следващите четири години. Част от големите проекти в нея са: разширяване на рафинерията за катодна мед и изграждането на два нови фотоволтаични парка.

Символична "първа копка" за разширение на производството и изграждането на нови екологични мощности на завод "Аурубис" направи днес министърът на икономиката и индустрията Петко Николов.

Снимка 662650

Източник: Аурубис

Това е най-мащабната германска инвестиция в България, каза по време на церемонията главният изпълнителен директор на Група "Аурубис" Роланд Харингс.

Иновация на "Аурубис" превръща отпадък в ценна суровина

Иновация на най-голямата компания в България превръща отпадък в ценна суровина

Железният силикат подобрява характеристиките на бетоните и на сухите строителни смеси

С новата инвестиция на компанията започва строежът за разширяване на рафинерията за катодна мед. Капацитетът ще бъде увеличен от 230 000 тона до 340 000 тона годишно. Рафинираната мед е ключов материал за енергийния преход, свързаността и дигитализацията и е основен експорт на България.

Започва и изграждането на два нови фотоволтаични парка - "Аурубис-2" и "Аурубис-3". С добавянето на още един догодина, капацитетът за зелена енергия ще достигне 41 MWp.

Програмата е част от дългосрочната стратегия за постигане на въглеродна неутралност на компанията до 2050 г. и осигуряване на устойчиво производство на основни за европейската икономика материали.

"Това е важен ден за България и за българо-германските отношения", каза днес министър Николов по време на официалната церемония. Той подчерта, че правителството поставя фокус именно върху инвестиции като тази, които генерират по-голяма добавена стойност в българската индустрия и производство.

По думите му, германските компании са сред най-големите инвеститори у нас. Около 30% от 100-те най-големи инвеститори в България са именно германски фирми, а "Аурубис" е най-голямата от тях.

"Аурубис България" е част Aurubis AG - водеща международна група за производство на метали, базирана в Хамбург, Германия. "Аурубис" е най-големият данъкоплатец в България, със структурно значение за икономиката на страната. Основната дейност на компанията е преработването на медни концентрати и производство на рафинирана мед, на медни аноди и вторични продукти, като сярна киселина и железен силикат.

"Аурубис" инвестира €120 милиона в разширение на рафинерията за катодна мед в България

"Аурубис" инвестира €120 милиона в разширение на рафинерията за катодна мед в България

Това е най-голямата инвестиция в единичен проект в България след придобиването на завода през 2008 г.