"Аурубис" (Aurubis AG) инвестира 120 милиона евро в разширение на рафинерията за катодна мед в завода на Групата до Пирдоп и Златица, България. След промените рафинерията ще има капацитета произвежда около 340 000 тона катодна мед годишно, което е увеличение от около 50%. Очакваният годишен ефект върху оперативната печалба да е 30 млн. евро след въвеждането в експлоатация, което е планирано през втората половина на 2026 г., съобщиха от компанията. 

"Аурубис" ще финансира инвестицията със собствени средства от текущия паричен поток. От компанията подчертават, че инвестицията е ясен ангажимент към България и още една стъпка в устойчивото развитие.

Глобалните тенденции като енергийния преход, е-мобилността и дигитализацията определят ръста в търсенето на рафинирана мед. Разширяването на производствения капацитет на рафинерията на "Аурубис" означава инвестиция в разрастващ се пазар и дава още един принос за стимулиране на иновациите и технологичния напредък, смятат от компанията.

Снимка 606768

Източник: Аурубис

"Това е важна стъпка за укрепване на основния ни бизнес и е най-голямата инвестиция в единичен проект в България след придобиването на завода през 2008 г. Разширението на рафинерията до Пирдоп и Златица ще позволи да се преработват на място всички произведени в България медни аноди. Това оптимизира потоците, като в същото време намалява значително логистичните разходи и въглеродния отпечатък, свързан с тях", коментира Хайко Арнолд, Главен оперативен директор на Групата.

По думите му "Аурубис" ще инвестира около 1,1 млрд. евро в стратегически проекти, които укрепват основния ни бизнес и подкрепят устойчивото развитие.

"Аурубис България" добавя €100 милиона към печалбата си

Най-голямата компания в България добавя €100 милиона към печалбата си

Благодарение на увеличеното производството на завода в Пирдоп

"По този начин разширяваме допълнително позицията си на най-ефективната и устойчива мрежа от металургични производства в света", подчертава Арнолд.

При производството на мед електролизата е крайната стъпка на пречистване (рафиниране) на метала. Анодната мед, добита в металургията (до 99,5% чистота) се рафинира чрез процес на електролиза до катодна мед (99,99% чистота). Катодната (рафинирана) мед е стандартът търгуван на Лондонската метална борса (London Metal Exchange, LME) и е материалът за всички по-нататъшни приложения на медта.

Групата "Аурубис" е водещ световен доставчик на цветни метали и една от най-големите мрежи за рециклиране на мед в света. "Аурубис" произвежда над един млн. тона катодна мед годишно.

"Аурубис България" АД, стопанисва медодобивния завод до Пирдоп и Златица и е най-големия износител и вносител на България с ключово значение за икономиката на страната. Групата има 6900 служители в заводи в Европа и САЩ.