Производителят на мед "Аурубис България", който от две години е най-голямата компания в страната с доходи от 6.6 милиарда лева за 2021 година, e увеличил значително печалбата си през последната една година.

Това става ясно от доклад на германската група Aurubis за финансовата 2021-2022 година, цитиран от "Капитал". Заводът в Пирдоп е добавил над €100 милиона към печалбата си си, която вече достига до €232 милиона.

За сравнение, печалбата на компанията за срока октомври 2020-а - септември 2021 година беше €132.3 милиона (258 милиона лева). В България през 2021 година " Аурубис " генерира 292 милиона лева.

Германската Aurubis е станала жертва на мащабна кибер атака, дружеството в България също е засегнато

Най-голямата компания в България е засегната от мащабна хакерска атака на европейско ниво

Ударът е определен като посегателство срещу цялата минна индустрия на Стария континент

Звеното за произвеждане на метали от концентрати и на медни артикули, към което принадлежи " Аурубис България", увеличава и приходите си с над 15% до €18.8 милиарда за финансовата 2021-2022 година. Продажбите в сегмента се увеличават, както заради по-високите цени на металите (основно мед), така и заради увеличения обем на производството.

Печалбата на компанията преди данъци (EBT), която е един от основните параметри, следени от акционерите, нараства до €390 милиона, в сравнение със €185 милиона през 2021 година.

Това е резултат от увеличените количества на производство, доста по-големите доходи от продажба на сярна киселина, заради ръста на цената, повишаването на цените на металите, както и от доста по-силното глобално търсене на медни артикули като цяло.

Aurubis отчита най-добрата си финансова година до момента

Приходите на германската компания нарастват до €18.5 милиарда, в сравнение с €16.3 милиарда през 2021 година. Това е резултат от значителното повишаване на цената на медта, както и на огромното търсене на продукти.

Тези фактори, както и по-високите цени на сярната киселина, са главната причина за растежа, който отчитат от компанията.

Aurubis купува Metallo за €380 милиона

Собственикът на втората по големина компания у нас купува лидер в металната индустрия за €380 милиона

Групата получи разрешение от ЕС за сделката